Dolarda yeni zirve: 3.64

3,60 üzerinde rekor tazeledikten sonra ivmelenen dolar/TL, dakikalar içinde 3,64 zirvesinin üzerine çıktı. Kurdaki ani sıçramanın nedeni merak ediliyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Önceki gün açıklanan enflasyon verisiyle birlikte tarihi zirve olan 3.6040'ı test eden dolar/TL dün akşam saatleri itibarıyla 3.58'li seviyelere geriledikten sonra düşüşünü sürdürerek bu sabah 3.5561 seviyesine kadar indi.

Öğle saaterinde yükselişe geçen kur 12:46'da 3,6403'le rekor tazeledi.

Öte yandan aynı dakikalarda euro/TL'de 3,82'nin üzerine çıktı.

Dolar saat 13.02'de 3.6248; euro 3.8002 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün yurtiçinde kritik bir veri yok; ABD'de ADP özel sektör istihdam verisi izlenecek. Yarın ise ABD tarımdışı istihdam piyasaların odak noktasında olacak.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan
MB'den proaktivite gelmediği sürece değer kaybı sürecektir

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Türk lirasının, FOMC tutanakları sonrasında gelişen ülke para birimlerinde oluşan değer kazançlarına uyum sağlayamadığını söyledi.

Tutanaklar sonrasında GOÜ hareketiyle uyumlu bir şekilde 3,56 seviyelerine doğru gerileyen kurun, bu noktaların geniş resimde alım fırsatı olarak görülmesiyle beraber yeniden yükselmeye başladığını belirten Erkan, bugün GOÜ para birimlerinn neredeyse tamamı pozitifken, TL’de USD’ye karşı yüzde 1,4’lük bir değer kaybı olduğunu kaydetti.

Erkan, "3,60 üzerinde rekor tazeledikten sonra ivmelenen USDTRY kurunun saniyeler içerisinde 3,64 seviyesi üzerine ulaştığı görülmektedir. Aynı anda EURTRY kuru 3,8254 ile rekor kırdı. Hareketin bu kadar kısa süre içerisinde olması ve herhangi bir haber akışı ile eşleştirilememesi akla algoritma kaynaklı bir hareket olabileceği ihtimalini de getiriyor.

Rasyonel olabilecek nedeni ise; TL üzerinde geniş resimde süregelen baskı unsurlarıdır. Özellikle Türkiye’nin negatif reel faiz pozisyonunda olması, Merkez Bankası’ndan proaktivite gelmediği sürece liranın değer kaybının derinleşmesinde etkili olacaktır. İlk çeyrek hedefimiz olan 3,60’ın yılın ilk günlerinde aşılmış olması itibariyle, 3,85 olan 2017 USDTRY tahminlerimizi de yukarı yönlü revize edebiliriz" değerlendirmesini yaptı. 

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Çayırlı ise dolar/TL
kurunda yaşanan hızlı yükseliş hareketinde 'sınır ötesi operasyon' haberlerinden kaynaklanıyor olabileceğinin konuşulduğunu, ancak gündemdeki diğer olumsuz etkilerle
birlikte bu faktörlerin yaşanan hızlı yükseliş için neden olarak gösterilemeyeceğini belirtti.

Çayırlı, Türkiye'nin  kırılganlıklarının bulunması, Merkez Bankası'nın faiz artıramıyor
olması, sınırlar ile ilgili jeopolitik gelişmelerin dolar/TL kuru üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Ancak yine de tüm bunlar dolar/TL'nin 3,60 üzerine bir anda hızlı bir şekilde çıkması için neden değil" diye konuştu.

HSBC, TL'de 'boğa piyasası' beklemiyorHSBC, TL'de 'boğa piyasası' beklemiyor