Doları hareketli günler bekliyor

Artan güvenlik endişeleriyle yönünü yukarı çeviren dolar kurunda, küresel tatillerin bitmesiyle birlikte önümüzdeki günlerin daha da hareketli geçeceği öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Noel tatili ve yeni yıl nedeniyle son iki haftadır yaşanan yeni pozisyon alma isteksizliğinin ve düşük işlem hacimli işlemler dün de devam ederken bankacılar bugünden itibaren tatillerin bitmesiyle hacimlerde artış bekleniyor.

İstanbul'da yaşanan saldırı sonrası ise artan güvenlik endişeleriyle kur yönünü sınırlı da olsa yukarı çevirirken Hazine'nin yabancı talebinin daha belirleyici olacağı bugünkü ihaleleri piyasalarda izlenecek.

Başta ABD, İngiltere, Japonya başta olmak küresel piyasalardaki tatiller bugünden itibaren sona eriyor. Bankacılar hafta bitmeden hacimlerin yeniden yıl ortalamalarına yaklaşmasını bekliyor.

Bir bankanın bono masası yetkilisi, "Bugün (dün) iki önemli ihale vardı. Dış piyasalar tatil olması ve ilgili tahvillerin genelde lokal bankalara hitap etmesi nedeniyle ihalelerde genelde lokal ağırlığı görüldü ki beklenen bir gelişmeydi. PY bankaların yükümlülüklerinin ağırlıkta olduğunu gördük. Yarınki (bugün) ihaleler daha önemli" dedi ve ekledi:
"Hazine yüklü itfa ihale dönemine başlarken bir de borçlanma rasyolarının geçtiğimiz yıllara göre daha yukarda olmasını öngörürken ihalelerde yabancı ilgisinin ne olacağı büyük önem taşıyor. Eğer yabancı ilgisi sınırlı kalırsa ikincil piyasalarda bir satış baskısı görebiliriz."

Hazine Ocak ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün (dün) gerçekleştirdiği 2 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 10.93, 5 yıllık değişken faizli tahvilin yeniden ihracında ise ortalama fiyat 97,512 TL oldu.

Hazine Ocak ayı borçlanma programı çerçevesinde bu hafta dört ihale düzenliyor. Bugün 11 Temmuz 2018 itfalı altı ayda bir yüzde 4.35 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ile 20 Nisan 2022 itfalı altı ayda bir değişken faizli tahvili yeniden ihracı gerçekleştirildi. Bugün ise 22 Eylül 2021 itfalı altı ayda bir yüzde 4.60 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ve 11 Şubat 2026 itfalı altı ayda bir yüzde 5.30 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil yeniden ihraç edilecek.

Güvenlik endişeleri kura yansıdı

İstanbul'da yeni yıl kutlamalarının yapıldığı bir gece kulübüne giren silahlı saldırganın kulüpte bulunanlara ateş açması sonucu 39 kişi hayatını kaybetti. Saldırgan olay yerinden kaçarken, saldırıyı İslam Devleti örgütü üstlendi.

Yetkililer ölenler arasında Suudi Arabistan, Fas, Lübnan, Libya, İsrail vatandaşlarının yanı sıra Belçika-Türkiye ve Fransa-Tunus çifte vatandaşı iki kişinin de bulunduğunu belirtti. Suudi Arabistan'da yayınlanan al-Riyadh gazetesi beş vatandaşın öldüğünü belirtirken, Fransa üç vatandaşının yaralandığını belirtti.

TL, 2016 yılını dolar karşısında yüzde 17 civarında değer kaybı ile tamamladıktan sonra dün yönünü hafif yukarı çevirdi. Cuma günü akşam saatlerinde 3.52'nin hemen altında olan bu sabah ise güne 3.5380 civarında başlayan dolar/TL, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.5386/3.5410 seviyesinde işlem gördü.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.6211/3.6247; euro/TL ise 3.7039/3.7081 seviyesindeydi.

Gündem gittikçe yoğunlaşacak

Küresel piyasalarda bugünden itibaren yeni pozisyon alma istekliliğin artması beklenirken iç ve dış gündemde de takip edilecek gelişmeler yoğunlaşacak.

Buna göre bugün Hazine ihalelerinin yanı sıra Aralık ayı TÜFE verisi, Cuma günü ise ABD tarımdışı istihdam verisi açıklanacak. Diğer taraftan 20 Ocak'ta Donald Trump'ın ABD başkanlığını devralması, 27 Ocak'ta ise Fitch'in kredi notu değerlendirmesi ilk etapta izlenecek önemli gelişmeler olacak.