Dolar/TL 3.89 seviyesine indi

Yüksek gelen enflasyon verisinin ardından MB'nin faiz artırımına gideceği beklentileri güçlendi. 3.94 seviyesinden 3.91'e inen dolar/TL, Erdoğan'ın 'yurt dışına para çıkışı' sözlerine açıklık getirmesiyle 3.90 seviyesinin de altına geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, yeni haftanın ilk gününde kasım ayına ilişkin enflasyon verisi sonrası faiz artışına ilişkin beklentilerin kuvvetlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla aşağı yönlü hareketini sürdürdü.

Enflasyon kasımda, bir önceki aydaki yüzde 11.9'dan yüzde 12.98'e yükselerek, 2003'te açıklanan yeni serinin tarihi zirvesini gördü. Verinin açıklanmasından hemen önce 3.9405'ten işlem gören dolar kuru, daha sonra kuvvetlenen faiz artışı beklentisiyle yönünü aşağı çevirdi. Kur, 3.91 seviyelerine kadar çekildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü 'yurt dışına para çıkışı' sözlerine açıklık getirmesiyle dolarda düşüş güç kazandı ve kur 3.8938'e kadar indi.

Dolar/TL saat 17:30'da 3.8990 seviyesinden işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 4.6185 seviyesinde yer aldı.

Erdoğan: Türkiye, serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülkedir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta sonu Türkiye’deki iş adamlarının yurt dışına para kaçırmaya çalıştıklarını ve buna izin vermeyeceklerini söylemişti. Sözlerine bugün açıklık getiren Erdoğan, "Dün bazı sinyalleri aldığımı belirttim. Önce orayı düzeltelim. Mal varlığını başka ülkelere kaçıranların bulunduğunu söylemiştim. Farklı değerlendirmeler yapıldığını gördüm.Türkiye, serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülkedir. İsteyen herkesin yurtdışına parasını çıkarma hakkı vardır. Yurtdışından yatırımcı çekmenin yanında yurtdışına yatırım yapan da bir ülkeyiz. Benim söylediğim, ekonomik olarak da baskı altına alınmaya çalışıldığı şu dönemde yerli ve milli duruş sergilenmesi gerektiği. İş adamlarımız bugünlerde sahip çıkmayacaksa ne zaman sahip çıkacak?" şeklinde konuştu.

Faiz artışı beklentisi güçlendi

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Enflasyon verisi sonrası faiz artırım beklentilerinin artmasıyla dolar/TL'de de gerileme gördük. Piyasada en az 125-150 baz puanlık bir artışın fiyatlandığını düşünüyorum ancak ne kadar olacağını kestirmek zor" dedi.

Yüksek enflasyon ve dolardaki küresel güçlenmeye karşın dolar/TL'de görülen sınırlı gevşemenin kalıcı olamayacağını belirten uzmanlar, kurda tekrar yukarı yönlü hareket  görülebileceğini ifade ediyor.

Piyasalarda, ABD vergi tasarısına ilişkin gelişmeler ve devam eden Zarrab davası izleniyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın yarın açıklanacak 2018 yılı para ve kur politikası raporu takip edilecek.

Bozdağ: Para transferinin kısıtlanması talimatı yokBozdağ: Para transferinin kısıtlanması talimatı yok

Erdoğan: İsteyen herkesin yurtdışına parasını çıkarma hakkı varErdoğan: İsteyen herkesin yurtdışına parasını çıkarma hakkı var

Seyfettin Gürsel: 2018 için en büyük risk zayıf büyümeSeyfettin Gürsel: 2018 için en büyük risk zayıf büyüme

Enflasyon, kasımda beklentiyi aştıEnflasyon, kasımda beklentiyi aştı