Dolar/TL 8,37'nin üzerini gördü
Merkez Bankası'nın yeni sıkılaştırma hamleleri sonrası 8,26'ya kadar çekilen dolar/TL, piyasaların kapanışına doğru rekor seviyelerini 8,37'nin üzerine çıkardı. Euro/TL ise 9,80'i aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
TCMB para politikası sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. Bu çerçevede Banka BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik borç verme faiz oranı üzerinden sınırlı tutarda sağladığı fon tutarını bugün sıfırlayarak sıkılaştırma adımlarını sürdürüyor.
Atılan adımlar çerçevesinde bankaların Geç Likidite Penceresine (GLP) de belli tutarlarda yönlendirileceği beklenmekte olup bu adım ağırlıklı ortalama fonlama faizinin ve BIST repo faizlerinin hızlı şekilde yükselmesini sağlayacak.
Yurt dışında hangi veriler izlenecek?
ABD'de günün en önemli verileri kişisel gelir ve harcamalar (15.30) ile Michigan tüketici güven endeksi (17.00) olacak. ABD'de ayrıca Chicago PMI (16.45) ve Baker Hughes sondaj kule sayıları (20.00) verileri de takip edilecek.
Euro Bölgesinde öncü tüketici fiyat ve işsizlik oranı verileri açıklanacak. Yine aynı bölge için Profesyonel Tahminciler Anketi sonuçları, önümüzdeki döneme ilişkin piyasalara bilgi verecek.
Almanya'da perakende satışlar (10.00), Fransa'da ilk büyüme rakamları piyasaların diğer izleyeceği veriler olacak. ABD'de bu hafta sonu yaz saati uygulaması sona eriyor.
ABD'de son 24 saat içinde tespit edilen 91 bin 248 COVID-19 vakası, salgının başından bu yana tek bir günde tespit edilen en yüksek vaka sayısı oldu. Johns Hopkins Üniversitesi'nin derlediği verilere göre toplam COVID-19 vakası sayısı 7 milyon 546 bin 488'e ulaştı. ABD'de COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise son 24 saate yaşanan binden fazla ölüm ile birlikte 229 bini aştı.