Dolar/TL faiz kararı öncesi yatay seyretti

Dolar/TL, faiz artırımına yönelik güçlü beklentiyle 3.83 civarında yatay seyrini sürdürdü. Bugün veri gündemi zayıfken, piyasalar Fed ve TCMB'nin sırasıyla çarşamba ve perşembe günleri açıklanacak kararlarına odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumlu seyir ve TL'nin getirisinin bu hafta TCMB'nin yapması beklenen faiz artışı ile yükseleceği öngörüsüyle dolar/TL'de iyimserlik sürdü. Geçen haftaya 3.94'ün üzerinde başlayan ve haftayı 3.83 civarında tamamlayan dolar/TL, dün ve bugün yatay hareket etti.

Dolar/TL bu sabah güne başladığı 3.8350 civarından anlamlı bir değişim göstermeyerek saat 17:55'de 3.8360'dan işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 4.5070 ve sterlin/TL 5.1175 seviyesinde yer aldı.

Riskler ortadan kalkmadı

Bankacılar, ABD'de devam eden dava süreci ile Suriye ve İsrail başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin yakından izlendiğini, fiyatlamalarda iyimserlik olsa da TL'ye özgü risklerin henüz tam olarak ortadan kalkmadığını belirtti.

Faiz kararları bekleniyor

Bu haftanın en önemli gündem maddeleri yarın ABD Merkez Bankası'nın, perşembe günü ise TCMB'nin sonuçlarını açıklayacağı faiz kararları olacak. Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybı ve enflasyondaki sert yükselişin devamını önlemek adına 14 Aralık'taki PPK toplantısında geç likidite penceresi faizinde artışa gitmesi beklenirken, artış beklentileri 100 baz puanda yoğunlaşıyor. Bankacılar TCMB'nin piyasa öngörülerine aksi bir adım atması halinde TL'de sert satış baskısı görülebileceğini belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda ise dolar, temel para birimleri karşısında son iki haftanın zirvesine yakın şekilde yatay seyrediyor. Fed'in, yarın sona erecek olan iki günlük politika toplantısında faiz oranlarını artırması ve önümüzdeki yıl para politikasını daha da sıkılaştırılması bekleniyor.

Hazine, 2017 iç borçlanma programını tamamladıHazine, 2017 iç borçlanma programını tamamladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz eleştirisiCumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz eleştirisi