Dolar/TL aşağı yönde hareket ediyor

Küresel piyasalarda Huawei tutuklaması sonrası belirsizlik hakim olurken, içeride TCMB faiz kararı haftanın ana gündemi olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB faiz kararının izleneceği yeni haftaya 5.30 seviyesinden başlayan dolar/TL aşağı yönde hareket ediyor.

Cuma günü 5.35-5.26 aralığında dalgalanan ve kapanışta 5.30 seviyesinde olan dolar/TL saat 12:33'de 5.2775'den işlem görüyor. Aynı saatte euro/TL ise 6.0290'dan alıcı buluyor.

Türkiye-ABD ilişkilerinin de yön verdiği piyasada yurt içinde bu haftanın en önemli gündem maddesi ise 13 Aralık'ta yapılacak olan PPK toplantısı olacak.

Öte yandan bugün açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde beklentilere paralel olarak yüzde 1.6 büyüdü. TL'deki sert değer kaybı, finansal koşullardaki sıkılaşma ve iç talepteki yavaşlama büyümenin hız kesmesine neden oldu.

"5.30 psikolojik seviyesi izlenecek"

Ahlatçı Yatırım'ın notunda, cuma günü ABD verilerinin etkisiyle dolarda küresel değer kaybı sonucu kurun gerilediği belirtilerek, "Bugün dolar/TL'de 5.30 psikolojik seviyesi izlenecek. Cuma günü kurda tekrar başlayan satış baskısı yeni işlem gününde de devam edebilir ve bu seviye altında yaşanabilecek kalıcılık sağlama isteğinde TL lehine hareketler görülebilir. Bu durumda yaşanabilecek geri çekilmeler de 5.2500, 5.2150 ve 5.1700 destek seviyeleri hedef konuma gelebilir. Olası kısa süreli yükseliş denemelerinde ise 5.3600, 5.4000 ve 5.4300 direnç seviyeleri izlenebilir" denildi.

"Aşağı yönlü hareketler kısıtlı kalacaktır"

NoorCM Menkul Değerler'in bülteninde ise, "Uzun vadeli tahvil faizlerindeki düşüşün durması, CDS primindeki  yukarı hareket ve dolar/TL alım satım opsiyon primlerinin yükselmesi ile  kurda aşağı yönlü hareketlerin kısıtlı kalabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca küresel çapta risk iştahının düşük olmasının riskli varlık sınıflarına talebi kısıtlaması TL benzeri gelişen ülke para  birimlerinde değer kaybına neden olmakta. Ancak TCMB'nin fonlama maliyeti olan yüzde 24'ün, gösterge faizler üzerinde seyretmesinin, ABD'de tahvil faizlerinin gerilemesinin ve dolar endeksindeki zayıf seyrin desteği ile kurda kısa vadede çift yönlü yatay fiyatlamalar bekliyoruz.

Teknik açıdan yatay fiyatlamalar 200 günlük üssel ortalama 5.12  ile 50 günlük üssel ortalama 5,50 arasında devam edebilir.  5.30  seviyesi aşağı yönlü geçilirse gün içinde TL'deki değer kazançları  kuvvetlenebilir. 5.30 üzerinde tutunma durumunda 50 günlük üssel ortalama 5.50 seviyesi kuvvetli direnç olacaktır" görüşüne yer verildi.

En önemli gündem PPK toplantısı

Piyasalarda geçen hafta açıklanan kasım ayı enflasyon verileri ardından 13 Aralık'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı dahil "erken faiz indirimi" beklentisi fiyatlanmaya başlanmış ve bu fiyatlama küresel satış baskısıyla birleşerek birkaç işlem gününde TL'de ciddi bir değer kaybı yaratmıştı. Bu çerçevede dolar/TL geçen hafta 5.46 seviyesine kadar yükseldi ancak TCMB ve FİKKO açıklamaları ardından bu beklenti fiyatlaması büyük ölçüde ortadan kalktı. Yönünü aşağı çeviren dolar/TL cuma akşamı 5.26'lı seviyelere kadar geriledi.

Kurda Türkiye'nin enerji ithalatçısı olması nedeniyle petrol fiyatlarının seyri yakından izlenirken, küresel piyasalarda ticaret savaşları da yakından takip ediliyor. OPEC'in üretimin kısılması anlaşması sonrası Brent petrol 61.70 dolar civarından işlem görüyor.

Dolar endeksi geriledi

Dolar, Fed'in gelecek hafta faizleri artırdıktan sonra artırım sürecine ara vereceği beklentilerini destekleyen tahminlerden zayıf ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından euro ve yen karşısında değer yitirdi. Dolar endeksi ise öğle saatlerinde 96,56 seviyesinde yer alıyor. Endeks, perşembe günü 97,14'e kadar çıkmıştı.

Bazı Fed politika yapıcılarının son haftalarda ekonominin görünümü hakkında temkinli ifadeler kullanması da yatırımcılar tarafından merkez bankasının düzenli faiz artırımları öngören para politikasında değişiklik mesajı olarak görülmüştü. Fed'in gelecek haftaki faiz artırımından sonra artırımlara ara vereceği tahmin ediliyor.

Üçüncü çeyrek büyüme rakamı açıklandıÜçüncü çeyrek büyüme rakamı açıklandı

Küresel borsalar satış ağırlıklı hareket ediyorKüresel borsalar satış ağırlıklı hareket ediyor