Dolar/TL haftaya yatay seyirle başladı

Kur ve faizde jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasalar takip edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kur ve faizde Rusya ve Ukrayna'ya yönelik tedirginliğin tekrar ön plana çıkması ve İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması ardından jeopolitik riskler ve küresel piyasalar takip edilecek.

Küresel piyasalarda dolar jeopolitik gerginliklere bağlı olarak geçen hafta görülen riskten kaçınma eğiliminin ardından bugün haftaya yatay bir başlangıç yaptı. Malezya'ya ait yolcu uçağının geçen hafta Ukrayna'da düşürülmesi ve Gazze'de yaşanan şiddet piyasanın gündeminde yer almaya devam etse de hafta sonunda yaşanan gelişmeler yeni endişelere neden olmadı.

Bankacılar bu haftanın en önemli iç gündem maddesinin Perşembe günü açıklanacak olan yılın üçüncü enflasyon raporu olduğunu belirttiler. Bunun dışında Cuma günü açıklanacak ve Irak'a olan ihracatta gerçekleşen sert düşüşü teyit edecek Haziran ayı dış ticaret verileri de yakından izlenecek.

Dolar/TL geçen hafta jeopolitik endişelerle en son 25 Haziran'da gördüğü 2.1430'a kadar yükselmiş ardından olumsuz haber akışının devam etmemesi nedeniyle piyasalarda toparlanma görmüş ve kur 2.1256 seviyelerine kadar gerilemişti. Kur bugün 2.1230/2.1240 seviyesinden başlarken sepet bazında TL de aynı saatte 2.4990/2.5005 seviyesindeydi.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Siyasi gelişmeler gündemin üst sıralarında yer almaya devam edecek. Bu hafta yurt içinde Perşembe günü yayımlanacak Enflasyon Raporu'nda, TCMB'nin güncel varsayımları ve enflasyon tahmini görülecek. Cuma günü de Haziran ayı dış ticaret verileri takip edilecek. Bu hafta yurt dışında ise ABD'de en öne çıkan veri, yarın yayımlanacak Haziran ayı TÜFE artışı olacak. ABD'de hafta boyunca açıklanacak konut verilerinin yanı sıra PMI ve dayanıklı tüketim malları siparişleri de takip edilecek veriler arasında yer alıyor" dedi ve ekledi:

"Almanya'da ve Euro Bölgesi'nde Perşembe günü açıklanacak Haziran ayı PMI verileri ile yine Almanya'da Cuma günü açıklanacak Mayıs ayı IFO verileri, euro/dolar paritesinin yönünü
belirlemesi açısından önemli olacak... Dolar/TL kurunda 200 günlük basit hareketli ortalamanın olduğu 2.1213 seviyesi önemli bir destek. Bu seviyenin kırılması halinde 2.1160 seviyesine kadar önemli bir destek bulunmuyor. Kurda 2.13-2.1350 bandı ise direnç olarak öne çıkıyor."