Dolar/TL parite ile bir miktar geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fed yetkililerinden gelen ve bankanın tahvil alım programını sürdüreceği yönünde ipucu veren açıklamaların ardından euro/dolar paritesindeki yükselişe paralel kur gerilerken, piyasalarda bugün Fed Başkanı Ben Bernanke'nin Kongre'de yapacağı açıklamalar ve bankanın son para politikası kurulu toplantısının tutanakları bekleniyor.

NY Fed Başkanı William Dudley ekonomik görünümdeki belirsizlik nedeniyle banka yetkililerinin tahvil alımlarının miktarını azaltıp azaltmayacakları konusunda emin olamadığını söyledi. Dudley'in açıklamalarının ardından borsada kazanımlar arttı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da ECB'nin de ABD tarzı bir nicel gevşeme programı uygulaması gerektiğini belirtti.

Fed'in aylık 85 milyar dolarlık alımları piyasadaki yükselişte etkili oluyor ve yatırımcılar bankanın bunu değiştirebileceği veya durdurabileceği zaman konusunda tedirgin durumdalar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed açıklamaları ile dün yükselen pariteye paralel kurda gerileme söz konusu. Bu akşam Bernanke'nin yapacağı konuşma önemli. Kurun seyri aynı zamanda yabancı çıkışlarının devam edip etmeyeceğine bağlı. Dolar/TL'de yine yukarı yönlü hareketler görebiliriz" dedi.

Doların global olarak değer kazancı, TCMB'nin faiz indirimleri sonrası TL'nin cazibesinin azalması, not artış beklentisinin realize olması ardından gelen kar satışları ve 1.85'tekiopsiyon seviyelerinin tetiklenmesiyle dün kur sert yükselmişti.

Dün en son Mart 2012'de gördüğü 2.1196 seviyesine kadar yükselen sepet bazında TL bu sabah 2.1086 seviyesinde. Dolar/TL ise 1.8440 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 5.01, valörlüde son işlemler deyüzde 5.11 seviyesinde olan 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.08/5.04 seviyesinde.