Dolar/TL'de Fed senaryoları

Fed'in bu akşamki toplantısında 25 baz puanlık faiz artışına gitmesine kesin gözüyle bakılırken, toplantı sonrası Yellen'ın vereceği mesajlar kurun yönünü belirleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu akşam saat 22.00'da sonuçlanacak. Bankanın 25 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyor. Nokta projeksiyonunda ise değişikliğe gidilmeyerek bir önceki toplantıda 2017 yılına dönük 2 faiz artırımın öngörüsünün aynı kalması bekleniyor. Toplantının ardından Başkan Janet Yellen'ın yapacağı açıklamalara odaklanan piyasalar önümüzdeki dönemde faiz artırımlarının hangi hızda gerçekleşeceğine yönelik sinyalleri izleyecek. 

Piyasalar Fed'in yaklaşık bir yıl önceki artırımından beri sabit duran mevcut 0.25-0.50 aralığındaki faizleri 0.50-0.75 aralığına çekmesini bekliyor.

Gelecek yıl iki kez faiz artırması beklenen Fed'in daha fazlasına işaret etmesi halinde dolarda değerlenme ile birlikte son dönemde iç riskleri nedeniyle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'de kırılganlığın daha da artması bekleniyor.

Analistler bu durumda dolar/TL'nin 3.60 seviyesine hareketlenebileceğini belirtiyor.

Ancak Yellen, güvercin açıklamalarda bulunursa dolar/TL'de aşağı yönlü bir hareketle 3.35 seviyesine inebilir.

Öte yandan, 2017'ye dönük nokta projeksiyonunun 3 faiz artışını işaret etmesi ihtimali doları güçlendirebilecek bir diğer faktör.

'Olumlu hava değişebilir'

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, bu sabahki notunda Fed'in ifadelerinin daha kuvvetli bir ekonomiye ya da daha hızlı bir faiz artırımına işaret etmesi halinde piyasa yansımasının olumsuz olacağını söyleyerek, "Faiz artırım tahmininde herhangi bir değişiklik olmasa bile Yellen'in konuşmasında Trump'ın politikalarının netleşmesi sonrasında faiz artırımlarının hızlanabileceği minvalinde bir yorumda bulunması olumlu havayı değiştirebilir" dedi.

Keresteci, olumlu senaryoda dolar endeksinin önemli miktarda düşebileceğini, bu durumda euro/doların yükselip emtia ve gelişen ülke para birimlerinin değer kazanacağını söyledi.

Diğer yandan Türk mali piyasalarının daha fazla kırılgan olduğuna dikkat çeken Keresteci, bu nedenle TL'de dalga boyunun daha fazla olacağını ve olumlu bir senaryo oluşsa bile TL'deki kalıcı etkisinin daha sınırlı kalacağını belirterek şöyle devam etti:

"Olumlu senaryoda dolar/TL'nin ilk etapta 3.35'e gelip bu seviyeyi aşağı yönde test edeceğini tahmin ediyoruz. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması 3.29'a doğru bir hareketi gündeme getirebilir ki, bu aralık döviz ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilir. Olumsuz senaryoda ise ilk etapta 3.60 seviyesi yukarı yönde test edilir."

Rosenberg: Trump rallisi aşırıya kaçtıRosenberg: Trump rallisi aşırıya kaçtı

'Liraya da olumlu etkide bulunabilir'

Northern Trust başekonomisti Carl Tannenbaum, "Politika yapıcıların son tahminlerini açıkladığı üç ay öncesine göre enflasyon riskleri daha belirgin. Faizler beklenenden daha fazla artırılabilir" dedi.

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy ise "Fed yetkililerinin Trump'ın ekonomik politikalarını daha net görerek enflasyon ve ekonomik aktiviteye etkilerini ölçmek için 2017'de ortalama iki faiz artışı tahmininde devir teslim öncesinde değişiklik yapmayabileceği görüşündeyiz. Faiz artışı tahmininde değişiklik yapılmaması ve açıklamada olası mali genişlemeyle ilgili şahince ifadeler bulunmaması, diğer EM para birimleri gibi liraya da olumlu etkide bulunabilir" dedi.

Bu sabah saat 09.17'de 3.4870/3.4908 seviyesinde olan dolar/TL, saat 17.37'de 3.4771 seviyesinde.

Aynı saatte 3.5931/3.5943, 3.7114/3.7160 seviyesindeki euro/TL ise 3.7009'dan işlem görüyor.