Dolar/TL'de tansiyon yüksek

Rahip Andrew Brunson’ın cezasının ev hapsine dönmesinin ardından gerileyen dolar/TL, ABD'den gelen yaptırım açıklamaları ve Türkiye'nin yanıtları ile yeniden yükselişe geçti. Kurda işlemler 4,84-4,88 aralığında gerçekleşiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar kurunda dün akşam saatlerinde yükselen tansiyon bu sabah aynı şekilde devam ediyor.

ABD yönetiminin en üst düzey isimlerinin ABD'li rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağı açıklamasına dün sert yükselen dolar/TL'de, bugün iki ülke ilişkilerine ilişkin gelişmeler izlenmeye devam edecek.

Dün ABD açıklamaları öncesi 4.82 civarında dar bantta dalgalanan dolar/TL ilk tepki olarak 4.89'lu seviyelere yükseldikten sonra günü 4.85'in hemen altında tamamladı.

Bu sabah ise ilk işlemlerin 4.86 sınırında gerçekleştiği kur, 4.8450 - 4.88 aralığında hareket ediyor. Euro/TL ise 5.64 - 5,6850 aralığında bulunuyor.

Merkez Bankası'nın eleştirilen ve sert piyasa tepkisi yaratan faiz kararıyla birlikte bu hafta 4.94'e kadar yükselen dolar/TL çarşamba günü Brunson'ın ev hapsine alındığı haberleriyle 4.77'li seviyelere kadar gerilemişti.

Güne hafif artışla başlayan BIST 100 endeksi ise, günün ilk yarısını yüzde 0,28 yükselişle 95.082’den kapattı.

Tahvil faizlerindeki negatif fiyatlama da devam ediyor. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi saat 13:36 itibariyle yüzde 18,32 seviyesinde bulunuyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 20,41'de yer alıyor. 

ABD ile Brunson gerilimi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ ve PKK bağlantıları olduğu suçlamalarıyla tutuklanan ABD'li rahip Andrew Brunson, devam eden davası çerçevesinde Çarşamba günü ev hapsine çıkarılmıştı.

Ancak bu adımı yeterli görmeyen ABD yönetimi Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. Dün önce ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ardından da ABD Başkanı Donald Trump, Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.

Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağı açıklamasına sert tepki gösteren Ankara ise Washington yönetiminin "tehditkar bir dil" kullandığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Öte yandan basında yer alan haberlere göre ABD senato alt komisyonu Türkiye'ye kredi kısıtlaması yaptırımını da onayladı.

"Riskler oldukça yukarı"

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasalarda ABD'li rahibin ev hapsine alınması ilk etapta ilişkiler açısından olumlu yansır diye düşünülmüştü. Ancak ABD'den dün gelen tepkilerle anlaşıldı ki ABD ev hapsini yeterli görmüyor. ABD ile Türkiye arasında dün yaşanan gerilimin ne kadar devam edeceği bilinmez ancak bu süreçte yumuşama olmaması halinde TL ve TL cinsi yatırım araçlarında gerilimin arttığı, belli dönemlerde baskının devam ettiğini görebiliriz. Bu zaten kırılgan olan TL'de riskleri oldukça yukarı taşıyabilecek bir gelişme" dedi.

ABD büyüme verisi izlenecek

Küresel piyasalarda ticaret savaşı gelişmeleri takip edilmeye devam edilirken bugün ABD'de açıklanacak ikinci çeyrek öncü GSYH verileri yakından izleniyor. Veri, ABD faiz artış hızına ilişkin verebileceği sinyaller nedeniyle yakından takip ediliyor.

ABD ve AB arasındaki uzlaşma işaretlerine rağmen ABD ve Çin arasındaki artan ticari gerilimin yatırımcıların temkinli kalmasına neden oluyor.

Türkiye'den Trump'a Brunson tepkisiTürkiye'den Trump'a Brunson tepkisi

Trump'tan Brunson açıklaması: Türkiye'ye geniş yaptırım uygulanacakTrump'tan Brunson açıklaması: Türkiye'ye geniş yaptırım uygulanacak