Dolar/TL'de yatay seyir

TL'de Fed ve TCMB kararları sonrası başlayan iyimserlik kısmen sürüyor. Dün kapanış saatine yakın 3,53 seviyesinde seyreden dolar/TL, bu sabah yatay bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaştırma adımlarının yavaş ilerleyeceğine yönelik, Merkez Bankası'nın (TCMB) da sıkı politikanın sürdürüleceğine yönelik açıklamalarının ardından TL'de iyimserlik kısmen de olsa devam ediyor.

Piyasalar ABD'de bugün açıklanacak GSYH verilerinin yakından izleneceğini ve verinin küresel piyasalarda yön belirleyici olabileceğini belirtiyor.

TCMB'nin kısa vadeli faizleri sabit tuttuğu PPK toplantısının metninde de anlamlı bir değişiklik gözlenmezken, sıkı duruşunu korunmaya devam edecek olması piyasada olumlu algılandı.

Hafta ortasında 3.55'in üzerinde işlem gören dolar/TL Fed ve TCMB sonrası dün akam 3.53'ün hemen üzerinde günü tamamladı. Kur bu sabah ise güne saat 08.49'da 3.5339/3.5342 seviyesinde başladı.Aynı dakikada euro/TL ise 4.1327/4.1334 seviyesinde idi.

Fed devasa tahvil alımlarıyla büyüyen bilançosunu daraltmaya "nispeten yakında" başlayacağını açıklayarak bu sürecin eylül ayında başlayacağı yönündeki yaygın beklentiyi desteklerken, ABD'de enflasyonunun düşük olduğunu öncekinden daha açık bir şekilde ifade etti.

Fed manşet ve çekirdek enflasyonun gerilediğine dikkat çekerken, bu gerilemeyi nitelemek için kullandığı "yakın dönemde" ifadesini çıkararak enflasyondaki yavaşlamasının geçici olmayabileceğinin ipucunu verdi. Metindeki bu değişiklik piyasalarda harekete yol açtı.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamaları da TL tarafına pozitif yansıdı. Şimşek Türkiye'de faizlerin yüksek olduğunu; faizi tasarruf artışı, katma değeri artırarak, yatırım ortamını iyileştirerek, uzun vadeli fonu çekerek düşürebileceklerini söyleyerek, "TCMB üzerinde yönlendirmeyle faizi aşağı çekemeyiz" dedi.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.58, valörde son işlemde yüzde 10.61 seviyesindeydi. Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.50, valörde son işlemde yüzde 11.51 seviyesindeydi.