Türk Lirası rekor düşüş yaşıyor

Türk Lirası, haftaya kayıplarını sürdürerek başladı. Euro, 4.63'ü, sterlin 5.20'yi geçerek rekor kırdı. Dolar 3.93'ün hemen altında işlem görürken, bir rekor da 10 yıllık tahvil faizlerinde gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası'na yönelik "Müdahale etmediğimiz için bu haldeler" şeklindeki sert faiz eleştirisiyle 3.90'ın üzerini test eden  dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde 3,85 seviyesine kadar geriledikten sonra tekrar yükselişe geçti.

Gün içinde 3.9295'e kadar tırmanan kur, saat 15:50'de 3.9285'den işlem gördü.

Almanya'da koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine küresel piyasalarda yaşadığı düşüşün etkisiyle TL karşısında 4.53'ün altına gerileyen euro da hızlı yükseldi. 4.6314 ile rekor kıran euro kuru aynı dakikalarda 4.6284'den alıcı buldu.

TL'deki kayıpların artmasıyla 5.2048 ile yeni rekor seviyesine ulaşan sterlin/TL ise aynı dakikalarda 5.2000 seviyesinde yer aldı.

Borsada kayıp var

Öte yandan Avrupa borsalarındaki düşüşler ve döviz kurlarındaki yükselişlerin etkisiyle yüzde 2,00 gerileyen BIST 100 endeksi, günün ikinci yarısında 104.000 puandan işlem görüyor.

10 yıllık tahvil faizi rekor seviyede

Türk Lirası cinsinden 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 46 baz puan artarak yüzde 13.01 ile rekor seviyeye çıktı.

TL uzlaşmalı döviz ihaleleri başladı

Bu arada Merkez Bankası, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla bugün döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başladı.

Uzmanlar, Merkez'in söz konusu adımının piyasalarda pek olumlu karşılanmadığı ve TL üzerinde pozitif etki yaratmadığını ifade ediyor.

TL uzlaşmalı ilk ihale açıldıTL uzlaşmalı ilk ihale açıldı

TL'de baskı sürüyor

dunya.com'a açıklamalarda bulunan Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, TL'de günlük bazda değer kaybının yüzde 1'i aştığına ve en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi olan Rus Rublesi'nden daha olumsuz bir performans gösterdiğine dikkat çekti.

Erkan, "Tahviller değer kaybetmeye devam ediyor, 10 yıllık tahvil fazizi bugünkü yükselişle rekor yüksek seviyeyi yeniledi, an itibariyle yüzde 13 seviyesinde. Bugün TCMB'nin başlatacağı TL uzlaşmalı vadeli döviz satımlarının (NDF) dövizi düşürmekten çok döviz oynaklığını azaltıcı etkisi olacağını gören yatırımcılar, bu bakımdan TL long tarafına geçmiyorlar. Nitekim özel sektörün döviz borcuyla kıyaslandığında yıl sonuna kadar belirlenmiş olan 3 milyar dolarlık ihale miktarının da az olduğunu görmekteyiz. ABD ile arada sorun yaratan mahkeme anlaşmazlığı, NATO ile artan tansiyon ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerin düşürülmesi çağrısını yinelemiş olması TL üzerinde baskı yaratan temel etmenlerdir. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın bugün Merkez Bankası'nın ezberden attığı adımların olumlu sonuç doğurmadığı ve Zarrab davasının Türkiye'ye yönelik kumpas olduğuna ilişkin açıklamaları sonrasında da kurdaki yükseliş hız kazanmıştır" dedi.

Öte yandan dolar/TL kurunun bir süredir aşmakta zorlandığı 3,89 bandını bugün kuvvetli bir hareketle aştığını dile getiren Erkan, şunları söyledi, "Üstelik bu hareket dolar endeksinin eşlik ettiği bir hareket değildir ve ruble hareketi ile kıyasladığımızda, yarı yakını gelişmekte olan ülkelerden, yarısından fazlası ise TL'nin kendisinden ileri gelen bir harekettir. 3,89 üzerinde kapanışlar devam ederse 3,95 seviyesinde rekorun yenilenmesi teknik olarak mümkün olmaya devam edecektir"

"Algılamalar bozuldu"

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise, eylül sonundan bu yana gelişmekte olan ülke piyasalarından bir çıkış yaşandığını belirterek, "Bu süreçte TL'deki görünüm bozulurken aynı zamanda G. Afrika Randı, Brezilya Reali, Rus Rublesi gibi para birimlerinde de bozulmalar oluştu. Diğer yandan risk algısını ölçen CDS oranlarında eylül ayında 160 seviyelerinden bugün geldiğimiz nokta 217 seviyesi. Diğer gelişen ülkeler CDS'lerinde de aynı görünüm mevcut. Sonuç olarak algılamaların bozulduğunu görmekteyiz. Bu kurlarda yukarı hareketi beraberinde getiriyor." dedi.

Öte yandan yabancı fonların tahvillerde satışa geçtiğini ve bunun da faizi yukarı ittiğini kaydeden Turşucu, "Çıkışları da kurları yukarı taşıyor olabilir. Bunun dışında içeride enflasyonda yükselişin sürmesi, ABD-Türkiye ilişkilerindeki belirsizlikler, Türkiye-NATO ilişkilerindeki huzursuzluklar TL için negatif ayrışma yaratan diğer bir faktör olmaya devam ediyor. Piyasa algılamalarındaki bu bozulma devam ettiği sürece kurdaki oynaklık da devam edecek görünüyor" diye konuştu.