Dolar ve euro gevşiyor

Euro/TL, eurodaki güçlenmeye paralel dün gördüğü tarihi zirvesinden gevşerken, dolar/TL'de de düşüş yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haftaya TL karşısında 4.50 civarında başlayan ve sonrasında Almanya ile AB'den gelen büyüme verilerinin desteğiyle 3 gün üst üste rekor kırarak tarihi zirveyi 4.6128 çıkaran euroda bugün bir miktar soluklanma yaşanıyor. 

Gündemin zayıf olması ve 3 günlük ralliden sonra yaşanan kâr satışlarıyla euro/TL bugün 4.55 seviyesinin altını gördü.

Gün içerisinde bir ara 4,5438 TL'yi gören euro, saat 17:52'de 4.5550'de bulunuyordu. 

TL, euro ile birlikte dolar karşısında da değer kazanıyor. Dün akşam 3.8825 seviyesinde olan dolar/TL aynı dakikalarda 3.8622'den alıcı buldu.

Piyasalarda, ABD merkezli yoğun veri ve haber akışı takip ediliyor.

ABD vergi reformu izleniyor

Piyasada gözler ABD'deki vergi reformu tasarısına yönelik gelişmelerde. ABD'de iki Cumhuriyetçi senatör, partilerinin hazırladığı senato vergi reform tasarısını eleştirdiler. Cumhuriyetçilerin tasarıyı geçirmek için iki oydan daha fazlasını kaybedemeyecekleri göz önüne alındığında bu itirazlar reformların hayata geçmesine engel olabilir.

Dolar eylül ayından bu yana temel olarak vergilerin düşürülmesini de içeren reform tasarısının yasalaşacağı beklentisiyle değer kazanıyordu. Bu nedenle, enflasyon ve perakende satışlar gibi destekleyici verilere rağmen vergi reformu hakkında şüphe yaratan gelişmeler doların güç kaybetmesine neden oluyor.

Euroda güçlü görünüm sürüyor

Euro tarafında ise Avrupa'nın, Almanya öncülüğünde, üçüncü çeyrek büyümesinin ABD büyümesini geçmesinin desteği görülüyor. Eurodaki güçlenme euro/TL'de ise rekor seviyelerin görülmesine neden oluyor.

AHL Forex notunda, "Rekor seviyeleri test eden euro/TL'de 4.6130 seviyesinden dönüş gerçekleştiği görülüyor. Bir süredir var olan yükselişlerin düzeltmesinin yaşanması durumunda 4.58 kısa vadeli destek olarak takip edilebilir" denildi.

TL baskı altında

Bankacılar, TL varlıklarda dış gelişmelerin yanı sıra iç risklerin etkisiyle de baskının sürdüğüne işaret ediyor. Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve devam eden jeopolitik endişeler TL varlıklarda değer kayıplarına neden oluyordu.

ABD ve Türkiye arasındaki gerilimin unsurlarından biri de İran'a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan altın tüccarı Reza Zarrab davasına ilişkin gelişmeler. Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, dün ABD'de tutuklu bulunan ve 27 Kasım'da duruşması başlayacak olan Zarrab hakkında ABD makamlarından resmen bilgi talep edildiğini ve henüz bir yanıt alınamadığını açıkladı.

Öte yandan piyasada TCMB'nin hafta başında bilgisini verdiği TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerinin detayları bekleniyor. TCMB, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla önümüzdeki günlerde döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlamayı planlarken, analistler şirketlerin ani döviz talebini engelleyecek olması nedeniyle bu adımı olumlu buluyor; ancak yabancı talebini engellemeyeceği için etkisinin sınırlı kalabileceği de belirtiliyor.

Euro Bölgesi enflasyonu beklentilere paralel gerçekleştiEuro Bölgesi enflasyonu beklentilere paralel gerçekleşti

İngiltere'de perakende satışlar yıllık bazda düştüİngiltere'de perakende satışlar yıllık bazda düştü