Dövize TOBB değerlendirmesi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'den çıkan fonların ocak ikinci yarısından sonra yeniden dönebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet Kaya
Ankara - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi Odaları Konsey toplantısı açılışında mali piyasalardaki çalkantıyı değerlendirdi.

Hisarciklioglu şunları söyledi:
"2017’den 18’e geçerken, içerde ve dışarda, mali piyasalarda çalkantı artıyor. ABD Merkez Bankası Fed’in aralıkta yapması beklenen ve devamı da gelecek gibi görünen faiz artırımı, Trump’ın tartışmalı vergi reformunun yasalaşması olasılığının yükselmesi ki, Fed kararı kadar dünyayı etkileyecek, Çin’in sıkı para politikasına geçmesi, Venezuela’daki ekonomik çöküntü ve dış borcunda moratoryuma doğru gidişatı, Ortadoğu’da Suudi Arabistan-İran gerginliği, en büyük ihracat pazarı ve fon kaynağımız, AB ve ABD ile yaşanan gerilimler ve geleneksel olarak, yıl sonu geldiği için portföy hesaplarının kapatılması, uluslararası fonların yeni yıla kadar saha kenarına çekilmesi için bahane olarak kullanılacak. Bunların da etkisiyle, ülkemizde hem faiz oranları, hem de döviz kurlarındaki yükselme, reel sektörü zorluyor."

Şu an çıkan fonların, ocak ayı ikinci yarısından sonra tekrar geleceğini öngören Hisarcıklıoğlu, "Bu süre zarfında, çalkantılı dönemi en az hasarla atlatmamızı sağlayacak desteklerin, sanayimize ve reel sektöre verileceğine inanıyoruz." diye konuştu.