'Drahgi' ve 'Almanya' sonrası piyasalar

Euro/Dolar ECB Başkanı Draghi'nin konuşmasındaki güvercin tona rağmen yükseldi. Yurtiçi piyasada ise Almanya kaynaklı gergin havanın etkileri görüldü. Dolar 3.54'ü test etti, borsa satışlarla geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizlerde değişikliğe gitmeme kararının ardından dolar karşısında zayıflayan euro, Draghi'nin açıklamalarıyla yönünü yukarı çevirdi. 1.1570 seviyesine kadar çıkan Euro/Dolar paritesi saat 16:20 itibariyle 1.1545 seviyesinde yer aldı.

Analistlere göre; yükselişlerini 1.1540 direnç seviyesi üzerine taşıyan paritenin bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması önemli bir direnç seviyesi olan 1.16 noktasını gündeme getirebilir.

Yurtiçinde ise ECB toplantısı öncesinde Almanya kanadından yapılan sert açıklamalar satış baskısı yarattı. Dolar 3.54'ün üzerine çıkarak 3.5442 seviyesini gördü. Ardından yeniden gevşeyen kur 3.53 seviyesine indi.

Borsa cephesinde ise ilk yarıda 107.749 puanla zirve yenilenirken, ikinci yarıda kâr satışları arttı. 106.600 seviyelerine doğru çekilen endeks, yeniden 107 seviyelerini zorluyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye ile ilişkilerde gösterilen sabrın sonuna gelindiğini belirterek, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısının sertleştirilmesi ve kredi garantilerinin gözden geçirilmesi gibi önlemler açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise düzenlenen basın toplantısında Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Büyükada'daki tutuklamalar üzerinden Türkiye'ye yönelik sert ifadeler içeren açıklaması için "Bu talihsiz açıklamaların yaklaşan seçimlere yönelik iç siyaset yatırımı olduğunu düşünüyoruz. Akıl tutulmasından kurtularak rasyonel bir şekilde düşünmeleri gerekiyor" dedi.

Draghi: İstediğimiz son şey finansal şartlarda sıkılaşmaDraghi: İstediğimiz son şey finansal şartlarda sıkılaşma