ECB, mart ayına işaret etti

ECB Başkanı Draghi,"Para politikası duruşunu gözden geçirmek gerekecek, mart ayında yeniden değerlendireceğiz" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, faizlerin uzun bir dönem için cari seviyede kalmasını veya daha düşük olmasını beklenitlerini söyledi.

Draghi bugünkü faiz toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, varlık alım programının düzgün bir şekilde ilerlediğini ifade ederek, "Varlık alım programının olumlu etkisi var. Politika tedbirlerinin çalışmakta olduğu açık" dedi.

Draghi, reel ekonomide, kredilerde ve finansal şartlarda iyileşme olduğunun altını çizdi. ECB Başkanı, aralık toplantısında alınan kararların tamamen uygun olduğunun görüldüğünü belirtti.

Aşağı yönlü risklerin yeniden arttığına dikkat çeken Draghi, gelecek toplantıda politika duruşunu gözden geçirmek, muhtemelen yeniden değerlendirmek gerekebileceğini kaydetti.

Draghi, "Para politikası duruşunu gözden geçirmek gerekecek, mart ayında yeniden değerlendireceğiz" diye konuştu.

Draghi, ankete dayalı göstergelerin büyümede ivmenin 2015 yılı son çeyrek döneminde de devam ettiğine işaret ettiğini kaydetti.

Draghi, "Ekonomik toparlanmanın ilerlemeye devam etmesini bekliyoruz. Yurt içi talep politika tedbirleri ile desteklenmeli. Düşük petrol fiyatları hanehalkı tüketimini destekliyor." dedi.

ECB'nin bugünkü toplantısının ardından, gösterge faiz oranının yüzde 0,05 olarak devam etmesi kararı verildi. ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen gösterge faiz oranını gösteren mevduat oranını yüzde -30, marjinal gösterge faiz oranını da yüzde 0,30 olarak korudu.

'Şartlar aralıktan bu yana değişti' 

Parasal genişlemeye rağmen enflasyonun hala çok düşük olduğuna ilişkin bir soruya Draghi, "Para politikası önlemlerimiz 2014'ten beri yürürlükte ve etkili şekilde ilerliyor. Petrol fiyatları düştü, jeopolitik gelişmelere de bakınca son toplantıdan beri herşey değişti, koşullar kötüleşti. Küresel etkiler var, biz yetkimiz dahilinde ne gerekiyorsa onu yapıyoruz" dedi. 

Dünyada ve Avrupa'da atılan adımlarla bankacılık sektörünün sağlamlaştığını ve piyasa dalgalanmasına verilecek en iyi yanıtın 'sağlam bankacılık sektörü' olduğunu belirten Draghi, "Global faktörlerin önünde dize gelmiş değiliz.Artan piyasa oynaklığı daha sıkı finansal şartlara yol açabilir. ECB'nin görevi finans sektörünün karlılığını korumak değil. Enflasyon oranları bu karardan sonra da toparlanmaya devam etmeli. Görev ne yetkilerimiz doğrultusunda atacağımız adımların sınırı yok" şeklinde konuştu. 

Avrupa borsaları yükselişe geçti, Dow düştü

Draghi'nin açıklamalarının ardından Avrupa borsaları yükselirken ABD'deki Dow Jones Sanayi endeksi 100 puan düştü.