ECB'nin bir sonraki adımı ne olacak?

ECB, nisan ayından sonra varlık alımını azaltıyor. Beklentiler bu hamleden sonra da genişlemeci politikanın azaltılması yönünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aylık varlık alımlarının azaltılacağı nisan ayı toplantısından sonra atacağı bir sonraki politika adımının da yine parasal genişlemeyi azaltma yönünde olması bekleniyor. HSBC ise kısa vadede, genişlemeci politikanın terk edilmesini beklemiyor.

Reuters tarafından yapılan ankete katılan para piyasası işlemcilerinin bazıları ise programın tekrar genişletileceği tahmininde bulundu.

ECB geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada ekonomik toparlanma ve yükselen enflasyonu göstererek, varlık alımlarını nisan ayından itibaren şu anki seviyesi olan aylık 80 milyar eurodan 60 milyar euroya indireceğini açıklamıştı. Euro Bölgesi enflasyonu aralık ayında yüzde 1.1'e yükselmişti.

Nisan ayından sonra ne olacağı sorulan 17 işlemciden 11 tanesi varlık alımlarının daha çok azaltılmasının bir sonraki muhtemel politika adımı olarak öngördü.

Katılımcılardan dört tanesi bankanın seyir değiştirerek aylık alımlarını artıracağını belirtirken, iki tanesi ECB'nin bir sonraki adım olarak faizleri artıracağını tahmin etti. Katılımcılardan hiçbirisi faizlerin indirileceği öngörüsünde bulunmadı.

ECB en son aralık ayında yaptığı toplantıda varlık alımlarını 2017 yılının sonuna kadar uzattı ve mevduat faizini yüzde eksi dörtte tuttu.

HSBC: Genişlemeci politikadan caymayacak

Öte yandan HSBC ekonomistlerine göre, Avrupa Merkez Bankası gelecek hafta yapılacak Yönetim Konseyi toplantısında para politikasını sıkılaştırması için baskılarla karşı karşıya kalacak. Ancak ekonomistler ECB'nin genişlemeci duruşundan geri adım atmayacağına inanıyorlar.

HSBC ekonomisti Fabio Balboni yaptığı açıklamada, "ECB'nin ocak ayında ve aslında önümüzdeki aylarda politikasını değiştirmeyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

ECB Yönetim Konseyi 19 Ocak tarihinde toplanacak.