ECB'nin faiz artırması beklenmiyor

Gelişmeler Euro Bölgesi ülkelerindeki ekonomik durgunluğun geçmişte kaldığını gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bir önceki üç aylık dönemde hissedilir sıçrama gösteren ekonomik büyüme hızı, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 0,5'e çıktı. Bu nedenle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para musluğunu daha fazla açması beklenmiyor.

Deka Bank'ın ekonomik analiz uzmanı Kristian Tödtmann AMB guvernörler kurulunun bir sonraki faiz toplantısında 'ekonomik gelişmeyi tehdit edici risklerden söz etmeyeceğini' ve 'olsa olsa büyümeyi frenleme riskinin azaldığını' açıklayacağını söyledi.

Tödtmann'a göre Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin 'faizlerin daha da düşürülebileceği' yolunda demeç vermemesi bile büyük bir değişiklik sayılacak.

Merkez Bankası faizinin sıfırlanmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Faiz politikasının son indirimle dibe oturduğunu sanmak hata olabilir. Bankalar daha şimdiden kullanmadıkları parayı ECB'ye yatırabilmek için yüzde 0,4 oranında faiz ödüyor. Eksi faiz oranının daha da aşağıya çekilmesi mümkün görünüyor.

Genişlemeci para politikasına dair sinyallerin gelmemesinin para bolluğunun sonuna gelindiği anlamına alınması da doğru olmaz. Avrupa Merkez Bankası, özel işletmelere kredi olarak kullandırabilmeleri için bankalardan ayda 60 milyar euroluk devlet tahvili alımlarını sürdürüyor. Böylece konjonktürün canlandırılıp, enflasyonun artırılması hedefleniyor.