Emtia piyasalarında ‘haziran’ gerginliği

Piyasaların haziranda faiz artışına gidileceği sinyali aldığı Fed kararının ardından kuvvetlenen dolar, altını 6 haftanın en düşük seviyesine çekerken, bakır 1.5 yılın en büyük günlük kaybını yaşadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Emtia piyasaları dikkatini ABD Merkez Bankası’na (Fed) çevirdi. Fed’in haziran ayında faiz artışının yolda olduğuna dair güçlü bir sinyal vermesiyle emtia piyasaları baskı altına girdi. Altın ve diğer endüstriyel metaller risk iştahının azalmasıyla birlikte satışla karşı karşıya kaldı.

Fed, faiz oranlarını yüzde 0.75 ile yüzde 1 arasında tuttu ancak hem güçlü istihdam piyasasının altını çizdi hem de ekonomide birinci çeyrekte yaşanan zayıfl ığın geçici olduğunu belirtti. Fed aynı zamanda tüketici harcamalarının sağlam kalmaya devam ettiğinin, iş yatırımlarının güçlendiğinin ve enfl asyonun hedefe yakın bir seyir izlediğinin de altını çizdi.

Fed iki kez daha faiz artırmak için yola devam edecek

Görüş birliğiyle yapılan açıklamada, “Komite ilk çeyrekte görülen (ekonomik) yumuşaklığın geçici olduğu görüşünde hemfikir” ifadeleri kullanıldı. Bu açıklama, Fed’in bu yıl iki kez daha faiz artırmak için yola devam ettiği sinyallerini verdi. Fed’in ekonomik büyüme konusunda iyimser kaldığı ve faizlerin artırılmasına dair planlarının devam ettiği sinyallerini vermesi üzerine dolar, euro ve yen karşısında değer kazandı. Fed kararı sonrasında haziranda faiz artışı olasılığı yüzde 94’e çıktı. Piyasalarda faiz artışının fiyatlanmaya başlamasıyla dolar endeksi 99.00 bölgesinin üzerine çıkmayı başardı ve iki haftanın en yüksek seviyesi olan 99.462 düzeyine geldi. Euro/dolar paritesi de 1.0870 seviyesine indi. Dolar, Japon Yeni ve gelişen ülke paralarına karşı da değerlendi.

Altın, 6 haftanın en düşüğünde

Güçlü dolar emtia piyasalarında sinirlerin gerilmesine neden oldu. Emtia piyasalarında satış dalgası yaşandı. Haftaya satış baskısı başlayan ons altın, Fed sonrasında satıcılı seyrine devam etti. Çarşambaya 1257 dolar/ons seviyesinden başlayan maden, Fed açıklamalarıyla aldığı sert darbenin etkisiyle 1234.50 dolar/ons’a kadar satış yedi. Altın bir günde yüzde 1.53 oranında zarara uğradı. 23 Kasım’dan bu yana en büyük günlük düşüşü yaşayan altın 6 haftanın en düşük seviyesine sürüklendi. OANDA analisti Jeff rey Halley, Reuters’a yaptığı değerlendirmede, dolarda yaşanabilecek küçük bir rallinin altında 1.200 dolara doğru daha derin bir düzeltme haraketi başlatabileceğini belirtti. Altın yatırımcısı bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisini takip edecek. ABD’de istihdamın nisan ayında 185 bin kişi arttığı tahmin ediliyor.

İstihdam verisinin beklentileri karşılaması halinde altının 1.200 doların altına bile inebileceği belirtiliyor.

Petrol piyasasına bakıldığında Brent petrolün varil fiyatı, yaşanan belirsizlikler nedeniyle 50.63 dolara geriledi. Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varili 47.67 dolardan alıcı buldu. Petrol fiyatlarının gerilemesinde dolar etkisinin yanında, ABD’De stokların artması ve OPEC toplantısı öncesinde piyasalarda yaşanan belirsizlik neden oldu.

Bakırda Eylül 2015’ten bu yana en sert günlük kayıp

Dolar, sanayi metallerini de baskılıyor. Dolar cinsinden işlem gören metallare talebin faiz artışıyla birlikte azalacağı beklentisi Londra Metal Borsası’nda fiyatları aşağı çekti. Üç ay vadeli bakırın tonu 20 Nisan’dan bu yana en zayıf seviye olan 5.542 dolara indi. Bakır, yüzde 3.5 ile Eylül 2015’ten bu yana en sert günlük kaybını yaşadı. Uzmanlar, Donald Trump’ın altyapı projelerini hayata geçirememesinin ve Çin’de imalet verisinin gerilemesinin bakırı zayıfl atmaya devam edeceğini öngörüyor. Londra’da kurşun, çinko, nikel ve alüminyum fiyatlarında da düşüş meydana geldi.