‘Emtiada ağırlığı artır’ tavsiyesi

Goldman Sachs, uzun bir aradan sonra yatırımcılar için emtiada “ağırlığı artır” tavsiyesinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

Dünya ekonomisinin yönünü yükselen enflasyona ve hızlı büyümeye çevirmesiyle birlikte emtiada genellikle düşüş olacağını öngören Goldman Sachs dört yıldan uzun bir süreden bu yana ilk kez emtiada ağırlığı artırma tavisiyesinde bulundu. ABD’li yatırım bankası Goldman, petrol karteli OPEC'in üretimde kısıntıya gitmeye yakın olması, çinko ve doğalgazda arz kısıntısının söz konusu olmasının küresel emtia fiyatlarını destekleyeceğini öngörüyor. Banka, Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından doların tırmanışa geçtiğini, emtiaların iyimser görünümünün daha güçlü bir Amerikan Doları’na dayanabileceğini belirtiyor. Başta Jeff Currie olmak üzere Goldman analistleri hazırladıkları müşteri notunda, “Küresel PMI verilerindeki hızlanma emtia piyasalarının daha güçlü bir döngüye girdiğini işaret ediyor” ifadeleri yer aldı.

Ekim ayında satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) tüm önemli bölgelerde yükselerek demir cevherinin, bakır ve diğer sanayi metallerinin yükselmesinde etkili olurken bazı uzmanlardan yatırımcılara uyarı geldi. İzlenen 22 ana emtiadan 16’sında düşüş yaşandığını belirten Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, “Trump’ın zaferi 12 aylık süreçte en büyük haftalık emtia düşüşünün teşvik edilmesine yardımcı olur.Çok satan altın tahvil gelirleri ve dolar yükselişe geçti. En büyük düşüş ise mısır, altın, doğal gaz, soya fasulyesi ve şekerde görüldü ” diye uyarıyor.

Riskler altını güvenli liman yapabilir

Altın, dolardaki rallinin durması ve bunun sonucu olarak sarı metale yönelik talebin artmasının ardından yükselişini ikinci güne taşıdı. Altın böylece Trump'ın başkanlığa seçilmesinden bu yana ilk kez üç gün üst üste yükseliyor.

Spot altın yüzde 0.5 yükselişle ons başına 1,220.49 dolara kadar çıktıktan sonra, 1216.50 seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor. Yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü altın, 23 Haziran’daki Brexit kararıyla, 8 Kasım’daki Trump’ın başkan seçilmesi şoklarını atlatmaya çalışıyor. Genellikle yüksek faizi sevmeyen altın Fed’in faiz artışına gideceğine kesin gözüyle bakılması ve doların güçlenmesi nedeniyle büyük satış yedi. Uzmanlar altının Fed’in enflasyon hedefi tutturulmadan faiz tetiğine basması durumunda negatif etkileneceğini düşünüyor. Ancak yaklaşan jeopolitik riskler altını tekrar güvenli liman haline getirebilir. İtalyanlar 4 Aralık’ta anayasa referandumu için sandığa gidecek. Ve 2017 adeta Avrupa için bir seçim yılı olacak. Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya’da seçimler yapılacak. Tüm bunlar ‘korku trade’ini tetikleyecek unsurlar.Shroders’in Fon Müdürü Jim Luke, “Avrupa seçimlerinde olası bir populist deprem taşları yerinden oynatabilir” diyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) bağlı bir teknik kurul, petrol üretiminin altı aylığına sınırlanmasını öngören bir anlaşma üzerine görüşüyor. Nijerya'nın OPEC delegesi İbrahim Waya, Viyana'da gazetecilere yaptığı bir açıklamada, "Altı aydan bahsediyoruz. Bugünün sonu itibariyle herkesin aynı noktada buluşması muhtemel” ifadelerini kullandı. Goldman Analisti Currie, “ OPEC’in üretimi kesimesi halinde petrol üreticilerinin yüksek maliyeti bir kenara koyarak pazar payını arttırmalarına ve fiyatlardaki volatiliteyi azaltmaya yardımcı olacağını” belirtiyor. Peki petrolde 100 dolarlar tekrar görülebilir mi? Danışmanlık şirketi PwC’nin hazırladığı rapora göre, petrol fiyatları önümüzdeki birkaç yıl için 60-70 dolar bandına yükselebilir. Ancak 2014’ün yazında görülen 100 dolarlı seviyelerin tekrar görülmesi çok zor bir ihtimal. Goldman, 1970’lerde yaşanan deneyimlerden yola çıkarak, “Petrol fiyatları yükseldiğinde dünyadaki servetin gelişmiş piyasalardan gelişen ülkelere aktığını belirtiyor. Petrol fiyatları düştüğünde de bunun tam aksinin yaşandığına dikkat çekiliyor.

Bu arada Goldman Sachs demir cevheri için 3, 6 ve 12 aylık fiyat tahminini revizyona gitti. Banka, demir cevheri ton fiyatının üç ay için 65 dolar, altı ayda 63 dolar ve 12 ay içinse 55 dolar olarak değiştirdi. Dünya Çelik Birliği’nin hazırladığı ‘Kısa Vade Görünüm’ raporunda küresel çelik talebinin 2017’de yüzde 0.5 artarak 1510Mt. ulaşacağını öngörüyor.

Öte yandan kakao satışı net-uzun pozisyonu Temmuz 2012’den bu yana en düşük seviyeye taşıdı. Batı Afrika’da bir fiyat artışının tetiklediği küresel bir fazlalık beklentileri üzerine yüzde 25’den fazla düşüş gösterdi.

Bakıra trump dopingi

ABD’nin çiçeği burnunda başkanı Trump’ın 9 Kasım’da altyapı harcamaları
için 500 milyar dolarlıklık bütçe ayıracağını taahhüt etmesinden sonra bakır,
çelik gibi sanayi metallerinde bir ralli yaşanmıştı. Bakırın tonu yüzde 1.57 artışla
5.621.78 dolar seviyelerinde yükselişini sürdürüyor. Trump’ın altyapı için büyük
bütçe ayıracağını bunun da sanayi metallerinin işne yarayacağını belirten
Jeff eries Analisti Chris LaFemina, “Trump zafer konuşmasında önümüzdeki 10 yıl
için 1 trilyon doları altyapı yatırımlarına ayıracağı sözünü verdi. Trump büyük bir
risk ancak o Freeport (dünyanın en büyük bakır üreticisi) için çok olumlu” diyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir