En çok değer kaybeden para birimi: TL

Enflasyondaki sert yükseliş ve yükselişlerin devam edeceği beklentisinin dolara tarihi zirve yaptırdı. TL, en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, dolardaki küresel değer kazancı trendi ve beklentilerin üzerindeki enflasyon verisi ile tarihi zirve olan 3.6040'a kadar yükseldi. Borsa İstanbul ise günü yüzde 1,46 düşüşle 76.618 puandan tamamladı. 

Dolar dün gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında genel olarak değer kazanırken, TL enflasyon verileri ve OHAL'in uzatılacağının açıklanmasının da etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı.

TL'nin dolar karşısında değer kaybı gün içinde yüzde 1.5'u aştı ve TL en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi oldu. Dün gelişmekte olan para birimleri yüzde 1.5 değer kaybı ile yüzde 2 arasında değer kazancı arasında hareket etti. Dolar karşısında değer kazançları petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle bugün genel olarak ekonomisi petrole bağlı ülkelerde görüldü.

Enflasyon 2016 yılında yüzde 8.53 olduEnflasyon 2016 yılında yüzde 8.53 oldu

 TL geçen yılı dolar karşısında yüzde 17 civarında değer kaybı ile tamamladıktan sonra önceki gün artan güvenlik endişeleri ve dolardaki değer kazancı ile değer yitirmeye devam etti.

Güne 3.5350 civarında başlayan dolar/TL tarihi zirve olan 3.6040'ı test ettikten sonra saat 17:25'de 3.5860/3.5870 seviyesinde işlem gördü.

Dolardaki rekor borsayı kötü vurduDolardaki rekor borsayı kötü vurdu

 Doların altı önemli para birimi karşındaki değerini gösteren dolar endeksi yüzde 1'in üzerinde yükseliş yaşandı ve endeksi 103.65'i test etti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolardaki değer kazancı bugün (dün) oldukça kuvvetli aynı şekilde petrol fiyatları da sert yükseliyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerine baktığımızda dolar karşısında genel olarak değer kayıpları görüyoruz. Ancak TL'deki kayıp yüzde 1.5 civarında ve gelişmekte olan ülkelerden çok daha fazla" dedi ve ekledi:
"TL'nin negatif ayrışmasında enflasyon verisi ve enflasyonun daha da yükseleceği TCMB'nin ise siyasilerin düşük faiz isteği karşısında faiz artışı yapmakta zorlanacağı beklentisi etkili. OHAL kararı da bir miktar etkilemiş olabilir ancak negatif ayrışmadaki esas etki enflasyon ve enflasyonu düşürmeye yönelik adım atılamayabileceği endişesi."

Enflasyon gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ve TL'deki değer kaybı nedeniyle 2016 yılını piyasa beklentileri ve Merkez Bankası'nın (TCMB) tahminin üzerinde yüzde 8.53 seviyesinde tamamladı. TÜFE yıllık bazda Kasım'daki yüzde 7 seviyesinden Aralık'ta yüzde 8.53'e yükseldi.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Aralık'ta yıllık olarak yüzde 6.89'dan yüzde 7.29'a , "I" yüzde 6.99'dan yüzde 7.48'e yükseldi.

Analistler TL'deki yüksek değer kaybının geçişenlik etkisi, gıda fiyatlarında artışın sürmesi ve enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle ilk çeyrekte enflasyonda artışın sürmesini bekliyor. Öte yandan veriler TCMB'den faiz artırım beklentilerini de artırırken, hükümet kanadında düşük faiz isteği göz önünde bulundurulduğunda TCMB için zorlu bir dönem olacağına işaret ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli, enflasyonda çekirdek verilere odaklanmak gerektiğini, bu gelişme göz ardı edilerek TCMB'nin faiz artışına çağırılmaması gerektiğini, bu süreçte bir faiz artışının ekonominin belini kıracağını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında TBMM'nin bu hafta olağanüstü halin (OHAL) üç ay uzatılmasına yönelik bir kararı görüşerek karara bağlayacağını açıkladı.

İhaleler izlendi

Ocak ayında toplam 11.5 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 8.4 milyar TL'si piyasadan toplam 11.4 milyar TL iç borçlanma planlayan Hazine önceki gün ve dün düzenlediği 4 ihale ile yaklaşık 6.5 milyar TL'si piyasadan 9.1 milyar TL borçlandı.

Bankacılar yoğun itfa/ihale programına bu hafta başlayan Hazine'nin programın en büyük ve ilk bölümünü "başarılı" bir şekilde tamamladığını ancak beklendiği üzere geçmiş ay ve yıllara göre borçlanma maliyetlerinin de arttığına dikkat çektiler.

Opsiyonlar ve iki ihale daha düzenleyerek Hazine'nin Ocak ayı borçlanmasının kalan bölümünü "kolaylıkla" tamamlaması bekleniyor.

Hazine 10 ve 17 Ocak tarihlerinde TÜFE'ye endeksli ve 11 ay vadeli bono ihaleleriyle Ocak programını tamamlayacak.

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil ise önceki gün spot kapanışta yüzde 11.48, valörde son işlemde yüzde 11.50 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.63 valörde saat 17:10 itibarıyla son işlem yüzde 11.57 seviyesindeydi.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde önceki gün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.94 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.03 valörde saat 17:10 itibarıyla yüzde son işlem yüzde 10.95 seviyesindeydi.