Enflasyonda iki farklı 'tepe' tahmini

Nomura ve Goldman Sachs, bugün açıklanan enflasyon ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Nomura, enflasyonda tepe noktanın geride kaldığını ifade ederken, Goldman tepe noktanın üçüncü çeyrekte yüzde 13 ile görüleceğini savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıllık enflasyon, mayıs ayında yüzde 11.87'den yüzde 11.72'ye geriledi. Nomura'ya göre enflasyonda tepe nokta artık geride kaldı. Goldman Sachs ise  9 yılın zirvesinden dönen TÜFE'de bu yıl yüzde 13 ile bir zirve daha bekliyor. 

Nomura: Fonlama maliyeti düşebilir

Nomura, nisan ayında yüzde 11,9'a çıkan yıllık manşet enflasyonun mayıs ayında yüzde 11,7'ye gerilemesinin tepe noktasının geride bırakıldığını gösterdiğini savundu. Dolar/TL'nin 3,50 seviyesine gerilemesi ve manşet enflasyonun tepe yapması sonrasında TCMB'nin ortalama fonlama maaliyetinde kademeli bir gevşetmeye gitmesi olasılığını göz ardı edilemeyeceğini belirten Nomura, gelecek hafta yapılacak FOMC toplantısında gelişmekte olan piyasalar için negatif sonuç çıkmadığı takdirde ağırlıklı fonlama maliyetinin geri geleceğine inandıklarını vurguladı.

'Enflasyon beklentisi değişmedi'

Enflasyonun haziran-ağustos döneminde yüzde 10 civarında kalmasını bekleyen ve eylül-kasım döneminde enflasyonun baz etkisiyle yükseleceğini öngören Nomura, yıl sonu için yüzde 9,5 enflasyon beklentisine bağlı olduklarını da belirtti.

Goldman: TÜFE'nin tekrar yükselmesi muhtemel

Goldman Sachs, genel olarak enflasyon patikasının beklentilere pararel olmaya devam ettiğini, enflasyonda beklenen iki tepeden ilkinin gerçekleştiğini bildirdi. Enflasyonda ikinci tepenin ise eylül ayında gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Goldman Sachs, ikinci tepenin yüzde 13'e yakın olacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

Enflasyon tahminleri için iki aşağı yönlü risk bulunduğunu ifade eden Goldman Sachs, bunlardan ilkinin yükselen marjinal fonlama faizi ve TCMB ortalama fonlama faizi olduğunu belirtti. Goldman Sachs, politika faizlerinin banka faizlerine aktarımının güçlenmesi halinde bunun gelecek 3, 6 ve 12 ay için 3,5-3,7-3,9 olan dolar/TL tahminleri için aşağı yönlü riskler oluşturacağını da ifade etti.

Goldman Sachs, hükümetin vergi indirimi veya fiyatlama kararları gibi para politikası dışı tedbirler alması halinde de enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşabileceğine dikkat çekti.

'15 Haziran'daki faiz kararı TÜFE üzerinde etkili olacak'

'TCMB kararları etkili olacak'

Bununla birlikte enflasyonun önümüzdeki aylarda tekrar yükselmesinin muhtemel olduğunu belirten Goldman Sachs, enflasyon görünümüne ek olarak global finansal şartlar ve Fed kararlarının TCMB'nin politika kararları üzerinde etkili olacağını vurguladı.

Goldman Sachs, TCMB'nin 15 Haziran toplantısında faiz artırmasını indirmesine göre daha olası gördüklerini, ancak risklerin daha dengeli hale gelmeye başladığını da belirtti.

JP Morgan, enflasyon tahminini koruduJP Morgan, enflasyon tahminini korudu

Goldman'ın yıl sonu tahmini yüzde 10,50 iken, Nomura'nın daha iyimser bir şekilde 9,5.