Erdoğan ABD’li yatırımcılarla bir araya geldi

Dün gün içerisinde 3.5360'a kadar gerileyen dolar/TL, bu sabah 3.56 seviyesinin üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD yönetimi içindeki siyasi gerginlik dolara değer kaybettirerek küresel bazda yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine neden olurken, Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası net bir tepki gözlenmeyen kurda küresel risk iştahı izlenecek.

Dün akşam saatlerinde 3.5550/3.5555 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah ilk işlemlerde 3.5447/3.5465 seviyesinde güne başladı.

Ancak, saat 10:00'dan itibaren yükselişe geçen kur, 3.5680 seviyesine kadar yükseldi. Kurda işlemler saat 10:24 itibariyle 3.5640 seviyesinden geçiyor.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken saat 1200'de Euro bölgesi TÜFE verisi açıklanacak.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Erdoğan-Trump görüşmesine yönelik piyasayı etkileyecek bir açıklama yapılmadığını söyleyerek, "YPG konusu çok gündeme gelmemiş, genel olarak yüzeysel bir görüşme olmuş gibi görünüyor. Diğer taraftan piyasalar Beyaz Saray'daki politik gerginliğin baskısı altında. Trump'ın Rusya'ya istihbarat sağlaması, FBI başkanı konusu ile ABD'deki siyasi gerginlik dolara değer kaybettiriyor ve küresel risk iştahına da olumsuz yansıyor. Genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde olumlu bir hava yok. Küresel riskten kaçış yatırımcıların altın, Japon yeni gibi güvenli varlıklara yönelmesine neden oluyor" dedi.

Erkan, bugün veri gündeminin zayıf olduğunu iç ve dış siyasi gündem ile küresel risk iştahının izleneceğini söyleyerek, "Dolar/TL'de 3.55 orta nokta, altında kalırsa kısmı gerilme olabilir" dedi.

ABD borsa vadeli kontratları ve dolar, Trump'ın görevden aldığı FBI eski başkanından eski ulusal güvenlik danışmanı hakkındaki incelemeye son vermesini istediğini belirten haberlerin ardından sert geriledi.

Söz konusu haberler Trump aleyhine hukukun engellenmesi gibi iddiaların gündeme gelip gelemeyeceğine dair soru işaretleri yaratırken, Trump'ın vaad ettiği ekonomiyi destekleyici politikalara siyasetçilerden destek bulamayacağı endişelerine yol açtı.

Görevden alınan FBI Direktörü James Comey tarafından kaleme alınan raporu gören bir kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Trump, Comey'den eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn ile Rusya'nın kurduğu ilişkileri mercek altına alan incelemeye son vermesini istedi.

ABD'de Cuma günü açıklanan ve beklentilerin altında kalan verilerin Fed'in Haziran ayı ardından beklenen faiz artışlarına ilişkin kuvvetli bir sinyal içermemesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde iyimserliğe neden olmuş, dolar/TL de yönünü aşağı çevirmişti.