Euro 5 lirayı gördü, dolarda yine rekor

Güne sakin başlayan dolar/TL öğle saatlerine doğru 4,07'yi geçerek rekor kırarken, euro/TL 5 liranın üzerini gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA ONLİNE

TL’deki değer kaybı ve negatif ayrışma güçlenerek devam ediyor.

Güne cuma günü gördüğü tarihi zirvenin hafif altında başlayan dolar/TL, öğle saatlerine doğru yükselişe geçti ve 4,07'yi aşarak rekor kırdı. Doların yanı sıra euro 5 liranın üzerine çıkarken, sterlin 5,7432 liraya kadar çıktı. 

Rekoru 4,0757'ye çıkaran dolar/TL saat 16:05'de 4,0518'de bulunuyordu. 5,0074'ü gören euro/TL aynı dakikalarda 4,9930'dan alıcı bulurken, 5,75'i gören sterlin/TL ise 5,7350 seviyesindeydi. 

Dolar ve euroda gerçekleşen rekorlar sonrasında döviz sepeti de 4,54 ile zirve yaptı. 

Diğer taraftan aynı dakikalarda dolar endeksi 89,66 seviyesinde yer aldı.

Borsa eksiye geçti

Güne yurtdışı piyasalardaki pozitif eğilimle alıcılı başlayan BIST 100 endeksi günün ilk yarısını yüzde 0,12’lik sınırlı düşüşle 114.605’den kapattı.

Açıklanması beklenen yatırım teşvikleri toplam 135 milyar TL ve 19 firma olarak açıklandı. Söz konusu teşvikten bir çok BIST şirketinin yararlanması beklenirken, direkt ve dolaylı olarak 3 şirket teşvik belgesinde yer alıyor. Teşviklerin genel olarak borsa dışı şirketleri kapsaması ve TL’deki değer kayıplarının da etkisiyle BIST’te satışlar güçlendi.

BİST 100 endeksi, saat 17.28'de yüzde 2'ye yakın düşüşle 112.796 seviyesinde yer aldı. 

Süper teşvikten yararlanacak firmalar belli olduSüper teşvikten yararlanacak firmalar belli oldu

Jeopolitik riskler arttı

Analistlere göre, Suriye’de ABD ve Rusya’nın karşı karşıya gelmesi jeopolitik riskleri tekrar gündemin ön sıralarına getirirken, yurtdışı borsalardaki pozitif eğilime karşın gerginliğin artması TL varlıklar üzerinde ekstra negatif baskıya neden olabilir.

Jeopolitik gerginlikle birlikte Rus Rublesi'nde yüzde 2 üzerinde değer kayıpları oluşurken, Rusya borsa endeksleri yüzde 9-11 arasında sert satışlar var. Suriye’deki pozisyonu nedeniyle bu Jeopolitik riskin tırmanması durumunda yurtiçi piyasalarda ciddi negatif baskı oluşma riski bulunuyor.

Öte yandan ticaret savaşlarına ilişkin endişeler devam ederken, yurtdışı borsalarda tepki yükselişleri yaşanıyor. 

Gündem yoğun

Bu hafta ABD tarafında enflasyon, Fed tutanakları ve 2018 yılı birinci çeyrek bilanço sezonuna ilişkin haber akışları, global piyasaların odak noktasında olacak.

Avrupa tarafında ise sanayi üretimi, ECB tutanakları ve dış ticaret dengesi verileri izlenirken, Çin tarafında enflasyon ve dış ticaret verileri takip edilecek.

Yurt içi veri akışında ise Çarşamba günü açıklanacak olan Şubat ayı cari denge izlenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir