Euro Bölgesi ortak Hazine oluşturabilir

Euroda daha sağlam bir entegrasyonun oluşturulması fikrini öne süren Avrupa Komisyonu, oluşturduğu raporda ilerleyen aşamalarda Euro Bölgesi'ne özgü hazine, bakan, bütçe ve tahvil düşünülebileceğini bildirdi. Böyle bir durumda sorumluluk ise Eurogrup'un başkanına verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Komisyonu, İngiltere'nin 2019'da Avrupa Birliği'nden ayrılmasından sonra Euro Bölgesi'nin ortak tahvil çıkarması ve bir ortak bütçe kullanması gerekebileceğini söyledi.

Komisyon bunu ortak para birimi euroda daha sağlam bir Avrupa entegrasyonu oluşması için ileri sürülen fikirler arasında değerlendiriyor.

Euro Bölgesi hükümetlerini fikir alışverişine yönlendirmek amacıyla hazırladığı bir görüş raporunda Komisyon, Ekonomik ve Parasal Birliği'nin (EMU) 2025 yılına kadar daha güçlendirilmesi için değişik fikirlere yer veriyor.

Euro Bölgesi ortak gelirinin, harcama ve borçlanmasının yönetilmesi için bir maliye bakanı görevlendirilmesi senaryosu aylardır Brüksel'de tartışılıyordu. Eski bir bankacı olan Emmanuel Macron'un bu ay Fransa Cumhurbaşkanı olmasından bu yana, bu fikir daha da muhtemel görünüyor.

Almanya borçların ortak paylaşılmasını istemiyor

Alman muhafazakarlar ise, kendilerinden fakir komşu ülkeler için ya da sorumsuz politikalar yüzünden daha fazla mali külfete girilmesi demek olabileceği nedeniyle bu fikre karşı çıkıyorlar ve 19 Euro Bölgesi ülke arasında borçların ortak paylaşılmasını istemiyorlar.

Ne var ki eylülde genel seçime girecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Macron'un zaferini memnunlukla karşılamıştı. AB yetkilileri gelecek yıldan başlayarak daha tutarlı bir euro politikası oluşturulması için çalışmaların başlayabileceğini söylüyorlar.

Komisyon'un hazırladığı çalışma, 2010-2012 arasında Euro Bölgesini neredeyse parçalanacak noktaya getiren ülke borçları krizinden sonra blokta yapılabilecek reformları da irdeliyor. Bu dönemde Euro Bölgesi, zayıf noktalarında uygulanabilecek bazı hızlı çözümler üreterek kullanmıştı.

Euro Bölgesi'nin AB'deki payı artıyor

Komisyon, sorunlardan bazılarının çözülmüş olmasına rağmen, AB hükümetlerinin optimal biçimde işleyecek bir Euro Bölgesi'ne kavuşulması için yapmaları gereken pek çok şey olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği'nin geleceğine ilişkin daha geniş bir yazı dizisi içinde yer alan çalışma, AB'den çıkışının koşullarını İngiltere ile görüşmek için müzakerelerin başlamasından kısa süre önce açıklanmış oluyor.

İngiltere'nin ayrılması Avrupa entegrasyonu için büyük bir darbe olacak ancak bu değişiklik, şimdi AB ekonomisinin üçte ikisini oluşturan Euro Bölgesi'nin, beşte dört oranına yükselmesini sağlayacak.

Plan değil, sadece fikir

Euro Bölgesi'nin değişimi için somut öneriler getirmeyen Komisyon, bunu hangi fikirleri daha çok beğendiğine karar verecek olan hükümetlere bırakıyor.

Ancak Komisyon entegrasyonun daha ileri aşamalarında bloğun bir Euro Bölgesi hazinesi oluşturulabileceğinden de söz ediyor.

Böyle yeni bir kurumun sorumluluğu Euro Bölgesi maliye bakanlarını bir araya getirilen Eurogroup'un başkanına verilebilir.