'Euro endişesi', pariteyi aşağı çekti

ECB'nin 20 Temmuz tarihli toplantısına ait tutanaklar yayınlandı. ECB yetkililerinin euroki aşırı değerlenme hakkında endişelerini açıkça paylaşması, euroda değer kaybını hızlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, geçen ayki para politikası toplantısında euronun değerinin çok artmış olabileceği endişelerini dile getirirken, bankanın politikalarının sonucu gevşek finansman koşullarının devam ettiğini ve bu durumun "değişmeyeceğinin varsayılamayacağını" belirtti.

Yatırımcılar euronun yakın dönemde kaydettiği değer artışlarının ECB'nin enflasyonu yükseltme çabaları önündeki başlıca engel olarak görüyorlar. Paranın değer kazanması euro bölgesi ihraç ürünlerinin çekiciliğinin azalmasına ve ithal ürünlerin ucuzlamasına yol açıyor.
Merkez bankasının 20 Temmuz'daki son para politikası toplantısının tutanakları ECB yetkililerinin bu risklerin son derece farkında olduğuna işaret ederken ve aşırı gevşek para politikasının sürdürüleceği şeklindeki ifadelerde değişiklik yapılmaması şeklinde karar aldıklarını gösteriyor.

EURO DÜŞÜŞE GEÇTİ
Güne başlarken 1.1791 seviyesine çıkan Euro/Dolar, tutanakların ardından 1.1662 seviyesine gerileyerek 27 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Saat 15:15 itibariyle parite 1.1695 seviyesinde yer aldı. 

Euro/TL ise 4.1142 ile 3 haftanın en düşük seviyesini gördü.

ECB toplantı tutanaklarında, "Finans piyasalarındaki fiyatlamanın fazla ileri gitmiş olabileceği endişeleri dile getirildi" denildi. Ayrıca "Elverişli olmaya devam eden finansman koşullarının değişmeyeceğinin varsayılamayacağı" ifade edildi.

ECB yetkilileri ayrıca 2.3 trilyon euro büyüklükteki tahvil alım programının boyutu veya süresinde yapılacak değişikliklerin para politikasının duruşunu belirleyecek tek araç olmadığını ve para politikası duruşu için "iki yönde de" daha fazla alan açılması gerektiğini belirtti.

Tutanaklara göre piyasaları para politikasının gidişatı hakkında yönlendiren ayda 60 milyar euro olan tahvil alım tutarının gerekirse artırılabileceği şeklindeki ifadenin değiştirilmesi için bir öneri yapılsa da, piyasada yol açabileceği tepki nedeniyle kabul edilmedi.

Ak Yatırım Notu:
Bu sene başından bu yana dolar karşısında %11, ticaret ortaklarının para birimlerine karşı %17 değer kazanan Euro'nun ECB yetkililerini rahatsız ettiğini görüyoruz. Tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik politikanın çok gecikmeden uygulanacağı ancak bu sürecin aynı Fed tarafında olduğu gibi kademeli (piyasaları fazla etkilemeden) yapılması planlanıyor.
Tutanaklar, Euro'nun mevcut seviyesinden rahatsız olan ECB'nin bunu açıkça dile getirmesi ve buna paralel olarak parasal sıkılaşmanın ileri tarihlere ertelenebileceği ya da oldukça yavaş ve kademeli olacağı beklentisi nedeniyle hisse senetleri pozitif, Euro negatif olarak değerlendirilebilir. Bu noktadan itibaren 24 Ağustos tarihli Jackson Hole toplantısı ve Draghi konuşması takip edilecek."