'Euro krizinden bahsetmeye gerek yok'

Euro kullanan AB üyesi ülkelerin maliye bakanları İtalya'daki seçim sonuçları sonrası endişe edecek bir durum olmadığı görüşünü paylaştı. Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, 'Kesinlikle bir euro krizinden bahsetmeye gerek yok' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro kullanan AB üyesi ülkelerin maliye bakanları Euro Grubu toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu. Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Piyasa tepkileri göz önünde tutulunca, İtaya'daki durum bizim acil bir tedbir almamızı gerektirmiyor." dedi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, "Kesinlikle bir euro krizinden bahsetmeye gerek yok" açıklamasını yaparken,  AB Komisyonu Üyesi Pierre Moscovici ise Euro Bölgesi olarak her siyasi riske karşı koyacak araçlarımız mevcut" ifadesini kullandı.

İtalya'da referandumdan anayasa reformuna “Hayır” sonucunun çıkmasıyla ilgili Dijsselbloem, "Demokratik sürece saygı duyulmalı. Referandum sonucu, İtalya'nın ekonomik durumunu değiştirmiyor. İtalyan ekonomisinin sorunları dün neyse bugün de aynı. Siyasi sürecin sonunun beklenmesi gerekiyor." diye konuştu.

Dijsselbloem, İtalya'nın Euro Bölgesi'nin güçlü ekonomilerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "İtalyan bankalarının bazılarında problem var. Bu durum aynen devam ediyor. Piyasalar, İtalya referandumuna şimdiye kadar sakin tepki gösterdi. Piyasa tepkileri göz önünde tutulunca, İtaya'daki durum bizim acil bir tedbir almamızı gerektirmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya: İtalya reformları sürdürmeli

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Başbakan Renzi’nin referandum sonucunda istifa etmesine rağmen İtalya’nın ekonomik reformlara devam etmesi gerektiğini belirtti.

Öncelikle İtalya’da çalışan bir hükümet kurulmasının önemli olduğunu anlatan Schaeuble, "İtalya, Başbakan Renzi’nin son 3 yıldır izlediği siyasi ve ekonomik tutumu sürdürmeli." ifadesini kullandı.

Schaeuble, yatırımcıların referandum sonucunu sükunetle karşılaması gerektiğine ve referandumun bir iç mesele dolduğuna dikkati çekerek, "İtalya’da durumu sakin bir şekilde izlenmesi gerekiyor. İtalyan halkı kararını verdi ve buna saygı duyulmalı. Kesinlikle bir euro krizinden bahsetmeye gerek yok." diye konuştu.

Moscovici: Karşı koyacak araçlarımız mevcut

AB Komisyonunun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici de Euro Bölgesi'nin tüm siyasi şokların üstesinden gelebilecek güçte olduğunu söyledi.

İtalya'daki siyasi durumun euro krizine yol açmasını beklemediğini anlatan Moscovici, "Ben bir euro krizi olmayacağına inanıyorum. Euro Bölgesi olarak her siyasi riske karşı koyacak araçlarımız mevcut." dedi.

Sapin, Yunanistan konusuna değindi

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, toplantıda Yunanistan’ın kısa vadeli borç ödeme programının görüşüleceğine işaret ederek, "Yunanistan anlaşmaya uyuyor. Avrupa’nın da Yunanistan’la yaptığı anlaşmadaki taahhütlerine bağlı kalması gerekir." dedi.

Borç ödeme yükünün yumuşatılmasının Yunan ekonomisine katkı sağlayacağını anlatan Sapin, bu konuda üye ülkelerin bir uzlaşıya varmalarını beklediğini ifade etti.

İtalyan bakan toplantıya katılmadı

İtalya'da yapılan referandum sonucu nedeniyle, İtalya Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan toplantıya katılmadı.

İtalya’da halk tarafından rekor düzeyde katılım gösterilen referandumda anayasa değişikliğine “Hayır” sonucu çıktı. Referandumdaki yenilgiyi kabullenen Başbakan Matteo Renzi, başbakanlık sarayında gece düzenlediği basın toplantısında istifasını vereceğini açıkladı. Bugün öğleden sonra bakanlar kurulunu toplayacak olan Renzi, ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşecek. Renzi’nin bu görüşmede kabinesinin istifasını sunması bekleniyor.