Piyasalarda tansiyon düşmüyor

Dolar, gün içerisinde 3.90’ın üzerini gördü. Dolarla birlikte yükselen euro 4.52’yi, döviz sepeti 4.20’yi geçerek rekor kırdı. Doların etkisiyle bir rekor da altının gram fiyatında görüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN
Türk varlıklarında değer kaybı ve gelişmekte olan ülkelere karşı güçlü negatif ayrışma devam ediyor.

Dolardaki küresel değerlenme, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve artan jeopolitik endişeler piyasalarda kayıpların derinleşmesini sağlıyor.

Tüm bu gelişmeler çerçevesinde dolar bugün 3.90 seviyesinin üzerini test etti. Buna eşlik eden euro, döviz sepeti ve altın fiyatlarında tarihi rekorlar görüldü. Son günlerde dolardaki yükselişten bağımsız olarak rekorlar tazeleyen Borsa İstanbul (BİST) ise dalgalı bir seyir izledi.

Öte yandan, tahvil faizlerindeki yükseliş bugün de devam etti. 2 yıllık tahvil faizi 12 baz puan artışla yüzde 13,62’ye çıkarken, 10 yıllık tahvil faizi 7 baz puan artışla yüzde 12,3 oldu.

Euro ve döviz sepetinde rekor

Aslında piyasalar güne fena başlamadı. Sabah saatlerinde gelen sanayi üretimi verileri 3. çeyrek için güçlü büyüme beklentilerini destekledi. Ancak, büyüme beklentileri zaten büyük oranda fiyatlandığı için piyasalar tarafında pek dikkate alınmadı.

İlk işlemlerde 3.87 civarında hareket eden dolar, öğle saatlerine doğru yukarı yönlü bir hamle yaptı ve 3.9012 lirayı gördü. Dolardaki bu yükselişe eşlik eden euro, 4.5238 ile rekor kırdı.

Bu seviyeler, 1 dolar ve 1 eurodan oluşan döviz sepetini 4.20'nin üzerine taşıyarak bir rekor daha görülmesini sağladı.

Diğer taraftan, dolar/TL 1 yıllık Swap faiz oranı 2008'den bu yana ilk kez yüzde 14'ün üzerine çıktı.

Döviz fiyatları, akşam saatlerine doğru bu bir miktar geri çekildi ve dolar 3.88, euro da 4.50 seviyesinde dengelenmeye çalıştı.

Altının gramı 160 lirayı geçti

Yükseliş eğilimindeki dolar kurunun etkisiyle altının gram fiyatı bugün ilk kez 160 liranın üzerine çıktı.

Altının gram fiyatı, dolar kurunun 3,90'ın üzerini test etmesi ve altının ons fiyatının 1.282 dolara çıkmasının etkisiyle 160,4 liraya çıkarak rekor tazeledi. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 262 liraya, Cumhuriyet altını da 1.068 liraya çıktı.

Teknik açıdan bakıldığında, dolar/TL'de tarihi zirve 3,9422'nin gündeme gelebileceğini aktaran analistler, bu durumda gram altındaki yükseliş eğiliminin devam edebileceğini ve altının ons fiyatı değişmese bile 162 lira seviyelerinin görülebileceğini öngörüyor.

Borsa hareketli bir gün geçirdi

Düne yüzde 0,51 artışla 113.000 seviyesine yakın başlayan BİST 100 endeksi, gün içerisinde bankacılık endeksi öncülüğünde başlayıp sınai endekse de sıçrayan satışlar sonrasında yüzde 1’i aşan düşüşle 110.759 puana kadar geri çekildi.

Böylece ABD’nin kısıtlı olarak vize başvurusu almaya başladığı haberiyle oluşan artıyı iki günde geri veren endeks, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla yeniden yükselişe geçti ve 112.000 seviyesinin üzerine çıktı.

Gündemde ABD ile ilişkiler var

Türkiye'deki ABD büyükelçiliği önceki gün sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başladı.

Ancak ABD tarafından gelen ilk açıklamada vize kararının Türkiye'deki misyonda yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığına ilişkin Türk hükümetinden, ilk etapta üst düzeyde güvence almalarının ardından geldiği belirtildi.

Buna karşın Türk tarafı yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak herhangi bir güvence verilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Analistler yapılan açıklamaların ilişkilerin yakın zamanda düzelemeyeceğine dair algı oluşturmasıyla TL üzerindeki baskının devam ettiğini belirtiyor.

Pence-Yıldırım görüşmesi önemli

Piyasaların odak noktası Türkiye-ABD ilişkileri olmaya devam ederken, Başbakan Binali Yıldırım'ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bugün yapacağı görüşme piyasalar tarafından yakından izleniyor. Yıldırım, bugün Washington'da Pence ile bir araya gelecek. Yıldırım'ın ABD ziyaretinde, sınırlı şekilde yumuşayan vize krizinin yanı sıra, Fethullah Gülen'in iadesi ve terör örgütleri ile mücadele gibi konular ele alınacak. Her ne kadar vizeler konusunda sınırlı bir yumuşama yaşansa da piyasalar ikili ilişkilerin önümüzdeki dönemde iyileşme gösterip gösteremeyeceğine odaklanmış durumda.