Faiz indiriminin reel sektöre etkisi zaman alacak
Uzmanlar, faiz indirimi ile birlikte fonlama maliyetleri düşen bankalarda bir miktar rahatlama görüleceğini ancak reel sektöre yansımanın zaman alabileceğini söyledi
UĞUR YILMAZ
İSTANBUL - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, uzun süredir devam eden faiz tartışmalarına son noktayı 50 baz puan indirim ile koydu. İndirim ihtimali kısmen fiyatlanmasına rağmen piyasada şaşkınlık yaratan karar sonrasında uzmanlar, fonlama maliyetleri düşen bankalarda bir miktar rahatlama görüleceğini ancak reel sektöre yansımanın zaman alabileceğini söylediler. İndirim ‘erken’ olarak değerlendirilirken, görüşlerine başvurduğumuz analistler bundan sonraki adımların küresel risk iştahına bağlı olarak atılabileceğini bildiriyorlar. Sıcak para girişini düzenleyen faizler değişmediği için döviz kurlarında büyük hareket beklenmezken, BIST 100 endeksinin kısa vadede primlenmesi bekleniyor.
İndirim küçük ama önemli
ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, faiz indirimi kararında büyüme beklentisindeki iyileşmenin etkili olduğunu söyledi. Piyasadaki genel kanının faizlerin değişmeyeceği yönünde olduğunu bildiren Kömürcüoğlu, “Daha önceki toplantılara oranla bu kez büyüme konusunda daha ılımlı ifadeler kullanıldı. Ayrıca Merkez Bankası enflasyon konusunda kendine güvenmeye başlamış görünüyor. Karar piyasada bir miktar şaşkınlık yarattı. TCMB sıkı duruşu koruyacağız demesine rağmen TL bir miktar değer kaybedecektir. Bizim beklentimiz bu yıl sonunda kadar 50 baz puanlık bir indirimdi. TCMB hepsini kullanmış oldu. Bundan sonra bir adım gelecekse de Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına gelir. İndirim küçük ama sinyal açısından önemli. Faiz indiriminin reel piyasada bir miktar canlanma yaratması gerekir ama asıl hareketlenme seçim sonrasında görülür” diye konuştu.
Dolar kurunu çok etkilemez
PPK toplantısı öncesi Reuters anketinde 50 baz puanlık indirim beklentisi ile TCMB’nin hamlesini doğru tahmin eden tek isim olan TEB Finansal Piyasalar Strateji Müdürü Erkin Işık, kararın döviz kurlarında büyük etki yaratmayacağını söyledi. Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına devam edeceğini belirten Işık, “TCMB sermaye girişleri ile ilgili işlemleri yüzde 11,5’luk faizle kontrol etmeye çalışıyor. Bu oran da değişmediği için kur üzerindeki etki sınırlı kalacaktır. İnterbank faizleri yüzde 11 civarında oluşuyordu yine 11 civarında oluşacaktır” dedi. İndirimin bankalara sınırlı bir rahatlama sağlayacağını kaydeden Işık, “Merkez Bankası bankalara haftalık yüzde 9,5’a inen faizle yaklaşık 45 milyar lira fonluyor. Bankalar için önemli bir miktar bu, dolayısıyla sınırlı bir rahatlama getirebilir” diye konuştu.
'Seri indirim beklenmemeli'
Akbank Ekonomik Araştırmalar’ın raporunda ise indirimin süreklilik arz etmeyeceğine dikkat çekilirken şu ifadelere yer verildi: Politika faizinde 50 baz puanlık bu indirim; temel olarak, global piyasalarda yaşanan göreli daha olumlu koşulları yansıtıyor. TCMB para politikasında sıkı duruşunu sürdürecek. Dolayısıyla bu adım, seri bir faiz indiriminin ilk adımı olarak algılanmamalı. Bununla beraber, daha önce %10%11,50 olarak öngörülen gecelik faiz bandının, efektif olarak %9,50-%11 aralığına çekilmesini bekliyoruz. Global piyasalarda çok hızlı bir iyileşme olmadığı sürece, politika faizinde yeni bir indirim ise zor görünüyor.
Küresel risk iştahı izlenecek
Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı indirimi erken olarak tanımlarken, “Politika faiz oranında yapılan indirimde, azalan risk unsurları ve risk pirimi göstergelerindeki iyileşme ön plana çıkıyor. Ancak, bu kararın para politikasında gevşeme olduğu algısına neden olmaması için, verim eğrisinin yataya yakın seyretmesiyle para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceği değerlendirmesinde bulunuluyor. Bunda da ana etken, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışı, yani enflasyon görünümüyle ilgili risklerin henüz ortadan kalkmamış olması. Bu çerçevede, Avrupa Merkez Bankası’nın gelecek ayki toplantısında, ekonomik riskleri dengelemeye yeterli kapsamda önlemler açıklayarak küresel risk iştahını desteklemesi durumunda, TCMB’nin ölçülü faiz indirimine devam etmesi beklenebilir. Ancak, iç finansal istikrarın büyüme görünümündeki olumlu etkisinin fiyat istikrarı ve cari denge üzerindeki yansımaları, sıkı para politikasında ne kadarlık bir esneme alanı yaratılabileceğini belirleyecek” dedi.