Faiz, TCMB'nin enflasyon vurgusu ardından geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın bu yıl enflasyonda yüzde 6.5'inaltında, yüzde 5 olan hedefe oldukça yakın bir gerçekleşme beklediklerini söylemesi ve önümüzdeki üç yıl boyunca da yüzde 5'e yakın olacağını belirterek yaptığı enflasyon vurgusu ile sabah saatlerinde hacimsiz yükselen gösterge faiz yüzde 6.03'e kadar geriledi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, 2013 yılına ilişkin para ve kur politikası konulu toplantıda bu yıl enflasyonda yüzde 5 olan hedefe oldukça yakın bir gerçekleşme beklediklerini söyledi.

OVP kapsamında 2015 yılı enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak belirlendiğini söyleyen Başçı,"Önümüzdeki üç yıl boyunca enflasyonun yüzde 5'e oldukça yakın olmasını, oynaklığın yüzde 5etrafında oldukça düşük olmasını istiyoruz" dedi.

Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Başçı enflasyonu yüzde 5'e kilitledi ve orada şahin duruşunu yineledi. Bunlar sabit kuponlu uzun vadeli kıymetlere istikrar getiriyor. Sabit kuponlularda zaten bir miktar satış eğilimi vardı. Burada alımlar yoğun olmasa da pozisyonlar korunuyor ya da belli bir seviyeye geldiğinde alıcı geliyor. Ancak aynı şeyi enflasyon kağıtları için söylemek zor... Ancak verim eğrisinin ortasındaki TÜFE'ye endeksli kağıtlarda satış baskısı oluşacaktır" dedi.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 6.09, valörlüde yüzde 6.06seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 6.07/6.04 seviyesinde başladıktan sonra düşük hacimle işlem bazında yüzde 6.15'e kadar yükseldi. TCMB açıklamaları öncesi yüzde 6.12 seviyesinde olan gösterge faiz yüzde 6.03seviyesine kadar geriledi.

Piyasada işlemler Almanya, Fransa, ABD ve Londra başka olmak üzere Noel tatili nedeniyle yurtdışı piyasaların büyük bir bölümü kapalı olmasının da etkisiyle düşük hacimli.