Faizdeki düşüş ne kadar devam edecek?

Bazı bankacılar MB'nin faiz indirimlere devam etmesi halinde kısa sürede olmasa bile gösterge faizde yüzde 4.50'li seviyelerin mümkün olduğunu ancak bu seviyelerde kalıcı olmak için henüz erken olduğunu belirtiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gösterge tahvilde bileşik faiz küresel faizlerdeki düşüş trendi, TCMB'nin kısa vadeli faizlerde yeni indirime gidebileceği ve kredi notunda artış olabileceği beklentileriyle tarihi düşük seviyelerde seyrederken piyasada bugün Nisan ayı enflasyon verileri izlenecek.

Reuters'ın 14 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Nisan ayında medyan bazında yüzde 0.65 artış bekleniyor.

Tahvil-bono piyasasında Mart ayı sonunda gelişmekte olan ülke piyasalarına azalan yabancı ilgisi ve TCMB'nin likiditeyi kısmasıyla yüzde 6.40 seviyesinin üzerine çıkan gösterge faiz bu seviyeyi gördükten sonra yönünü aşağı çevirdi. Dün hareketle birlikte gösterge faizdeki son 1 aylık düşüş 140 baz puana kadar ulaşmış oldu.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 5.13, valörlüde yüzde 5.05 olan 7 Ocak 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.04/5.01 seviyesindeydi.

Bankacılar, TL cinsi verim eğrisinin genelinde faizlerde düşüş görüldüğüne, düşüşlerin kısa vadede daha belirgin olduğuna dikkat çekerken gösterge faizin kısa sürede yüzde 5 seviyesini de aşağı yönde test etmesini bekliyorlar.

Bazı bankacılar ise TCMB'nin faiz indirimlere devam etmesi halinde kısa sürede olmasa bile gösterge faizde yüzde 4.50'li seviyelerin mümkün olduğunu ancak bu seviyelerde kalıcı olmak için henüz erken olduğunu da belirtiyorlar.

Bankacılar son bir ayda yaşanan sert düşüşte dünkü Avrupa Merkez Bankası'nın da aralarında bulunduğu küresel merkez bankalarının uyguladığı genişlemeci politika yaklaşımının küresel faizleri aşağı çekmesinin önemli bir rolü olduğunu ancak bunun yanında Türkiye piyasalarını pozitif ayrıştıran birçok gelişmenin de bulunduğunu söylediler.

Öte yandan dün akşam 2.07'nin hemen üzerinde olan sepet bazında TL bugün güne TSİ 08:58'de 2.0691 seviyesinden başlarken dolar/TL dün akşamki seviye olan 1.7936/1.7940'dan güne başladı.