Fed, 'tahvil alım' batağından çıkış yolu arıyor

Toplantıda, ekonomideki gelişmelere bağlı olarak tahvil alımlarının azaltılması konusu tartışıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 30 Nisan-1 Mayıs toplantısının tutanakları, söz konusu toplantıda Fed üyeleri arasında, bankanın tahvil alım programını ne kadar erken sonlandırması gerektiği konusunda aktif bir tartışmanın yaşandığını ortaya koydu.

Tutanaklara göre, bazı üyeler, "ekonominin hız kazanması halinde (belki de hemen haziran ayında) Fed'in ayda 85 milyar dolarlık tahvil alımlarının derecesinin düşürülmesi" yönünde niyetini gösterdi.

Açıklanan tutanaklarda, "Katılımcıların bazıları, haziran ayındaki toplantıya kadar olan sürede gelen ekonomik bilgilerin, yeterli derecede güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme yönünde kanıt ortaya koyması halinde, tahvil alımlarının akışının hazirandaki toplantıda aşağıya çekilmesi yönünde niyet beyan etti" ifadesine yer verildi.

Toplantıda birçok üye ise tahvil alım programının yavaşlatılması yönünde bir adım atılmadan önce, ekonominin toparlanmakta olduğuna dair daha fazla göstergenin bulunması gerektiğini dile getirdi.

Birçok katılımcının, işgücü piyasasının görünümünde, programın geçen Eylül ayında başlatılmasından bu yana ilerleme gözlendiğine işaret ettiğinin ortaya çıktığı tutanaklarda, "Ancak bu katılımcıların birçoğu, tahvil alımlarının hızının yavaşlatılmasının uygun görülmesinden önce, (ekonomide) ilerlemenin devam etmesi, ekonomik görünümde daha fazla güvenin olması ya da aşağı yönlü risklerin düşük seyretmesi gerektiğini belirtti" değerlendirmesinde bulunuldu.

Fed'in bir sonraki toplantısı 18-19 Haziran'da yapılacak.