Fed, euronun ateşini yükseltti

Fed'in faiz kararı öncesinde güne 1,1058'den başlayan euro/dolar paritesi, karar sonrası 11 Şubat'tan bu yana en yüksek seviye olan 1,1343'ü gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankasının (Fed) güvercin bir tutum sergilemesi dolarda hızlı bir geri çekilmeye neden olurken, büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı çekmesi ve küresel risklere değinmesi euroda yükselişe yol açtı.

Euro/dolar paritesi, Fed faiz kararının ardından yükselişe geçerek 11 Şubat'tan bu yana en yüksek seviye olan 1,1343'ü gördü.

Euro/dolar paritesi, 16 Mart'ta Fed kararı öncesinde güne 1,1058 seviyesinden başlarken Fed'in faizleri değiştirmemesi ve 2016 yılında faiz artırımında temkinli davranacağına yönelik sinyaller vermesinin ardından 1,1242'ye kadar yükseldi. Önceki gün yükselişine devam eden parite 1,1343'ü gördükten sonra günü 1,1311 seviyesinden tamamladı.

Analistler, Fed'in açıklamalarıyla yukarı yönlü hareketine başlayan paritede önümüzdeki dönem büyüme ve enflasyon projeksiyonlarında yapılan aşağı yönlü revizelerin yükselişi desteklediğini belirterek, 94,578 seviyesine kadar inen dolar endeksinin 93 seviyelerine kadar gerileyebileceğini dile getiriyor.

'1,15 seviyesine ulaşabilir'

Konuya ilişkin olarak soruları yanıtlayan Commerzbank Döviz Analisti Thu Lan Nguyen, euro/dolar paritesinin yakın vadede yukarı yönlü hareketini sürdüreceğini belirterek, paritenin gelecek haftalarda 1,15 seviyesine ulaşabileceğini ifade etti.

Bu yükselişin sebeplerine değinen Nguyen, bunlardan bir tanesinin Avrupa Merkez Bankasının (ECB) euroya karşı gösterdiği aşırı tolerans olduğunu aktardı. Nguyen, ECB Başkanı Mario Draghi'nin eurodaki yükselişi frenlemeye değil sadece iç talebi canlandırmaya çalıştığını dile getirdi.

Bankanın parasal genişleme programını enflasyonu yükseltmek için kullanacağının altını çizen Nguyen, parasal genişlemenin euroyu fazla etkilemeyeceği öngörüsünde bulundu.

Nguyen, Fed'in küresel riskler konusunda biraz daha endişeli olduğunu anlattı. ABD'de iç talebin ve enflasyonun fazla kötü durumda olmadığını vurgulayan Nguyen ancak Fed yetkililerin hala tam olarak emin olamadığını ve faiz artırımı için uygun koşulların ne olduğunu hala sorguladığını kaydetti.

Hisse senedi piyasasında ve petrol fiyatlarında istikrarın sağlanması durumunda ABD'de enflasyonun istenen seviyeye gelebileceğini ve Fed'in faizleri artırabileceğini belirten Nguyen, bunun da doların euroya karşı yılın ikinci yarısında güçlenme fırsatı sağlayabileceğini dile getirdi.

Nguyen, euro/dolar paritesinin yakın vadede yukarı yönlü hareketini sürdüreceğini belirterek, paritenin gelecek haftalarda 1,15 seviyesine ulaşabileceğini ifade etti.

Trend orta vadede yukarı dönebilir

Işık Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Selim Önay ise Fed’in güvercin tutumunun dolar endeksinde sert geri çekilişi beraberinde getirdiğini dile getirerek, basın toplantısının ardından değer kaybına devam eden dolar endeksinin toparlanma evresine girmekte zorlandığını aktardı.

Paritede önce 1,1375, daha sonra ise 1,14 seviyesinin test edilmesinin gündeme gelebileceğini anlatan Önay, haftalık görünümde önemli bir yere sahip olan 1,14’ün üzerinde kapanış yapılmasının paritedeki trendin orta vadede yukarıya döneceğinin sinyali olabileceğini vurguladı.

Önay, geri çekilmelerde ise 1,13 seviyesinin altında kalınmasının düşüşü 1,1220 desteğine çekebileceğini, hareketin devamında ise 1,1160 seviyesinin söz konusu olabileceğini kaydetti.