Fed öncesi küresel piyasalar düşüşte

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün sona erecek para politikası toplantısı öncesinde küresel borsalarda kayıplar yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, dün başlayan ve bugün sona erecek ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararları bekliyor. 

ABD'de son günlerde açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalmasının ardından dün dolar endeksi son 1 ayın en düşük seviyesine gerilerken, pay piyasalarında yatay bir seyir izlendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,40, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 yükseldi, Nasdaq endeksi yüzde 0,10 değer kaybetti. 

Analistler, bugün 1. çeyrek GSYH verisinin ve Fed kararlarının piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, karar metninde faiz artırım süreci ile ilgili ipuçlarının aranacağını ifade ediyor.   

Avrupa tarafında avro/dolar paritesi yükseliş eğilimini devam ettirirken, pay piyasalarında yüzde 1'i aşan düşüşler dikkati çekti. 

Analistler, Yunanistan ile ilgili belirsizliklerin devam etmesine karşın makroekonomik verilerdeki toparlanma ile avro/dolar paritesinin pozitif bir seyir izlediğine değinerek, pay piyasalarındaki kararsızlığın, Fed sonrasında sonlanabileceğini dile getiriyor. 

Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,89, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,81 ve ilk çeyrek GSYH'nın yüzde 0,3 yükseldiği İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,03 değer kaybetti.  

Asya borsaları yedi yılın zirvelerinden geriliyor. Japonya piyasalarının bugün tatil nedeniyle kapalı olması ise işlem hacmini azalmasına neden oluyor.

Çin'de yetkililerin ekonomiyi desteklemek için ek önlemler alacağına yönelik söylentiler Asya piyasalarını destekliyor da olsa, son dönemdeki yükselişin ardından kâr realizasyonları görünüyor.

Shanghai bileşik endeksi bugün yüzde 0.4 kadar gerilemesine karşılık yıl başından bu yana kazanımları yüzde 40 düzeyinde bulunuyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ise 2008 başından bu yana en yüksek seviyeleri gördükten sonra yüzde 1 geriledi.