Fed öncesi küresel piyasalarda görünüm

Piyasalar Fed'e odaklanmışken, dolar endeksi baskı altında; borsalar ise sert düştü. Trump, dün attığı bir twitte "Doların çok güçlü olduğu, enflasyonun neredeyse olmadığı ve bizim dışımızdaki dünyada fırtınaların koptuğu bir ortamda Fed'in faiz artışı düşünmesi inanılmaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda dolar Fed toplantısı öncesinde baskı altında kalırken, dolar/TL kuru 5.40 seviyesinin hemen altında sakin seyrini sürdürüyor. ABD borsalarında ise S&P 500 son 14 ayın, Dow Jones son 13 ayın en düşük seviyelerini gördü.

Zayıf küresel makro verilerin yatırımcılarda yarattığı endişeler sonucu dün ABD borsalarında hızlanan satışlar bugün Asya piyasalarında devam etti. Bu durum Fed'in yarın faiz artırdıktan sonra üç yıldır aralıksız devam ettiği faiz artırımlarına ara vereceği ve hatta durduracağı beklentisini destekledi.

Fed Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere üst düzey Fed yetkilileri, küresel ekonomideki artan yavaşlama sinyalleri nedeniyle son dönemde para politikasının yakın gelecekteki çerçevesi hakkında daha temkinli ifadeler kullanıyorlar.

Fed yetkilileri eylül ayında yayımlanan son tahminlerine göre gelecek yıl üç defa faiz artırımı yapmayı öngörüyorlardı. Ancak vadeli işlem piyasaları gelecek yıl sadece bir artırım fiyatlıyor.

Bu uyumsuzluk büyük ölçüde, ABD'de yükselen borçlanma maliyetlerinin ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı ve bu yüzden Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya ara vereceğini beklentisinden kaynaklanıyor.

Öte yandan ABD Başkanı Trump, dün attığı bir twitte olası faiz artışını eleştirerek, "Doların çok güçlü olduğu, enflasyonun neredeyse olmadığı ve bizim dışımızdaki dünyada fırtınaların koptuğu bir ortamda Fed'in faiz artışı düşünmesi inanılmaz" ifadelerini kullandı.

Dolar endeksi dün yüzde 0.4 geriledikten sonra bugün 97.1'de yatay seyrediyor.

Dolar/TL'de sakin seyir sürüyor

İçeride ise Merkez Bankası'nın faizleri geçen hafta sabit tutması ardından dalgalanan ve cuma günü gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde gözlenen değer kaybına paralel yönünü yukarı çeviren dolar/TL bu hafta ise 5.40 civarında nispeten sakin bir seyir izliyor.

Dün 3.35-5.40 dar bandında hareket eden kur, yeni güne 5.38 civarından başladı. Dolar/TL saat 10:47'de 5.3700'dan alıcı buldu. Aynı saatte euro/TL ise 6.0980 seviyesinden işlem gördü.

Bankacılar, Hazine'nin iç piyasada talep toplamaya başladığı döviz ve altın cinsi tahvil ihraçlarının yanı sıra bugün düzenleyeceği 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesinin yakından izlendiğini söyledi.

Öte yandan bankacılar Suriye'de ABD askerlerinin de yer aldığı Fırat'ın doğusuna yönelik planlanan operasyonun da piyasalarda bir risk unsuru olarak izlendiğini belirtiyorlar. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün operasyonun her an başlayabileceğini; TSK'nın operasyon için gerekli hazırlıklarını ve planlarını tamamlamış durumda olduğunu söyledi.

Tahvil/bono piyasasında ise iç borçlanmanın bireysel yatırımcılara ve TL dışı yatırım araçlarıyla çeşitlendiriliyor olmasının finansal kesimden yapılan borçlanma rasyolarına etkisi yakından izleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bireysel yatırımcılara yönelik altın, euro ve dolar cinsi tahvil ve sukuk ihraçlarında talep toplamaya dün başladı.

Hazine'nin mevcut borçlanma yapısında Ekim 2018 itibarıyla 589.8 milyar TL tutarındaki iç borç stokunun 589.6 milyar TL'lik kısmı, yani neredeyse tamamı hala TL cinsinden. Hazine'nin 2018 Ekim ayı sonu itibarıyla iç borç stoku içerisinde sadece 42 milyon euro karşılığı döviz borçlanması bulunuyor.

Piyasalarda süreç yakından izlenirken genel beklenti Hazine'nin iç borçlanmasında döviz payının sınırlı kalmaya devam edeceği yönünde. Mevduata göre vergi avantajı olan tahvilin bireysel yatırımcılar tarafından ne kadar tercih edileceği ise döviz borçlanmanın piyasaya etkisini belirleyecek.

ABD borsaları sert düştü

Asya borsaları küresel ekonominin yavaşlayacağına ilişkin artan endişelerin Wall Street'i bir yıldan uzun sürenin dip seviyesine çekmesiyle geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.3, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.6 geriledi. Çin hisseleri güne ekside başladı. Çin lokomotif hisseler endeksi yüzde 0.3 gerilerken, Hong Kong'un Hang Seng eneksi yatay seyrediyor.

ABD S&P 500 vadeli işlemleri dünkü sert satışların ardından bugün yüzde 0.4 yükseldi.

S&P 500 endeksi dün yüzde 2.08 düşüşle Ekim 2017'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Endeks böylece şubat ayındaki yoğun satışlar sırasında gördüğü dip seviyelerin de altına inerek eylül sonundan bu yana piyasa değerinin yaklaşık 3.4 trilyonunu kaybetti.

Nasdaq ise yüzde 2.27 gerilerken, bu yıl en iyi performans gösteren hisselerden biri olan Amazon yüzde 4.5 geriledi.

Petrol ve altında durum

Petrol fiyatları ABD'de ham petrol stoklarının yükseldiği haberleri ve rekor seviyede kaya petrolü üretimi tahminlerinin arz fazlası endişelerini artırmasıyla yüzde 1'den fazla gerileyerek art arda üçüncü günde de düşüş kaydetti.

İşlemciler küresel ekonomik büyümenin zayıfladığı ve OPEC öncülüğünde planlı üretim kesintilerinin etkisiyle ilgili şüphelerin olduğu bir ortamda gelecekteki petrol talebi ile ilgili endişelerin fiyatları baskıladığını söylediler.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 1.8 düşüşle 58.50 dolara geriledi.

Altın fiyatları ise Fed toplantısı öncesinde doların baskı altında kalmasıyla hafif yükseldi.

Fed'in günün ilerleyen saatlerinde başlayacak ve iki gün sürecek para politikası toplantısında faizleri artırması bekleniyor ancak dikkatler 2019 görünümünde olacak.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,247 dolara yükseldi.

S&P 500 son 14 ayın dip seviyesindeS&P 500 son 14 ayın dip seviyesinde