Dolar 3 haftanın en düşüğünde

Fed kararları sonrası düşüşü sürdüren dolar, 3.7190 ile 3 haftanın en düşük seviyesini gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasından bu yana gerçekleştirdiği ilk toplantısında faiz oranlarını değiştirmemesi ve ileriye dönük mesajlarda mart ayına ilişkin belirgin bir sinyal vermemesi sonrasında dolar, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde düşüş yaşıyor.

Dolar, yatırımcıların Fed'den bekledikleri kadar şahin bir duruş görememelerinin ardından gerilerken; politika yapıcıların bazı piyasa bazlı enflasyon göstergelerinin hâlâ düşük olduğuna işaret etmelerinin ardından seans zirvesinden düşüşe geçti.

Dolar/TL de Fed kararları sonrası güne düşüşle başladı ve tarihi zirvelerinden (3.9422) oldukça uzaklaştı.

Dün günü 3.78'li seviyelere yakın tamamlayan dolar/TL bugün, Fed açıklamalarıyla aşağı yönlü bir seyir izliyor. Güne 3.7570 seviyesinde başlayan dolar kuru, ilerleyen dakikalarda 3.7190'a kadar indi. Böylece son 3 haftanın en düşük seviyesini gören dolar kuru,  saat 16:00 itibariyle 3.74 seviyesinde hareket ediyor. 

Dün gelen alımlarla son 20 ayın en yüksek kapanışını gerçekleştiren Borsa İstanbul ise günün ilk yarısını 131 puan artışla 86.979 puandan tamamladı. Endeks aynı saat itibariyle yaklaşık 500 puan artışla 87.320 puanda bulunuyor.  

Borsada yükseliş sürüyorBorsada yükseliş sürüyor

 Yabancı girişi sürerse düşüş hızlanabilir

Şekerbank tarafından yayımlanan günlük bültende, "TCMB faiz kararından sonra her gün olduğu gibi piyasalar ortalama fonlama maliyetinin hangi seviyede oluşacağı tahmin etmeye ve buna göre pozisyon almaya çalışacaktır. Kısa vadeli risklere baktığımızda; Cuma günü açıklanacak Türkiye'den enflasyon ve ABD'den tarım dışı istihdam verileri yer almaktadır. Bu risklerin var olmasının TL tarafında göreceli değer kaybı yaşamamıza neden olacağını düşünüyoruz. 3.7600 seviyelerinin altından döviz talebi gelebilir. Yabancı yatırımcı tarafından giriş gözlemlenir ise TL'de değer kazanımı yaşayabiliriz" görüşüne yer verildi.

Trump etkisi

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump ve bürokratlarının güçlü dolar politikasından hoşnut olmadıkları mesajları, doların orta ve uzun vadedeki değeri de küresel piyasalarda sorgulanmaya devam ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve üst düzeyli bir ticaret danışmanı, üç önemli ticari ortak Almanya, Japonya ve Çin'i eleştirerek, bu ülkelerin para birimlerini devalüe ederek Amerikan şirketlerine ve tüketicilerine zarar verdiğini söylediler.

Trump'ın ve danışmanı Peter Navarro'nun açıklamaları, yeni hükümetin yaklaşık 20 yıldır uygulanan güçlü dolar politikasını terk etmeye hazır olduğuna dair en güçlü sinyallerden biri oldu.

Açıklamalar aynı zamanda dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında 2008 finansal krizinden sonra varılan ve rekabet amacıyla kur oranlarının hedef alınmamasını öngören anlaşmaya ABD'nin bağlılığının zayıflamış olabileceği işaretlerini de veriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir