Fed sonrası dolarda neler bekleniyor?

Fed sonrası iyimser seyir sürebilir, piyasa enflasyon raporuna odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed Açık Piyasa Kurulu'nun dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Haziran'dan itibaren başlaması olası öngörülen faiz artışlarının ötelenebileceğine ilişkin beklentilere paralel bir karar açıklaması ile kurda iyimserliğin sürebileceği belirten bankacılar, günün en önemli gelişmesini ise yılın ikinci enflasyon raporu olarak görüyorlar.

Bankacılar bugünkü enflasyon raporunu, bir süredir siyasi eleştirilere maruz kalan ve piyasanın başta enflasyon ve kur olmak üzere ekonomik nedenlere dayandırmakta zorlandıkları son faiz indirimleri ardından önemli bir iletişim fırsatı olarak görüyorlar.

TCMB'nin 2015 yılsonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 5.5'ten yukarı çekmesi beklenirken bunun hangi oranda yapılacağı, TCMB'nin TL'deki değer kaybının enflasyon tahminine nasıl yansıtacağı, gıda fiyatlarına ilişkin öngörüleri, tarihi zirvelere yakın seyreden dolar/TL'ye ilişkin nasıl bir politika izleyeceği ve bütün bunların birleşiminde önümüzdeki dönemde likidite politikasının nasıl şekilleneceği yakından izlenecek.

TCMB yılın ilk enflasyon raporunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2015 sonunda yüzde 4.1-6.9 aralığında, orta noktası yüzde 5.5 olacağını, 2016 sonunda ise yüzde 3.2-6.8 aralığında, orta noktası yüzde 5 olacağı öngörülüyordu.

Bankacılar ise enflasyonun bu yıl yüzde 7-8 bandından aşağıda yılı tamamlama olasılığını oldukça düşük bulunuyorlar.

Dolar/TL 24 Nisan'da test ettiği tarihi 2.7435 seviyesinden Fed beklentileriyle dün 2.65'in altına inmiş Fed açıklamasının yeni bir düşüş trendine yetecek kadar beklentilerden farklı olmaması nedeniyle yönünü sınırlı yukarı çevirdi. Kur dün akşam işlem gördüğü 2.65'li seviyelerden bu sabah 0846'da 2.6660/2.6690 seviyesine yükseldi. Sepet bazında TL ise 2.8566 ile Cuma günü test ettiği tarihi zirvesinden daha da uzaklaşarak aynı saatte 2.8114/2.8139 seviyesindeydi.

Fed beklendiği gibi

ABD'nin para politikasını belirleyen Fed Açık Piyasa Kurulu'nun (FOMC) dün sona eren toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada istihdam piyasası ve ekonominin geneli hakkında öncekilere kıyasla daha olumsuz bir değerlendirmede bulunarak, politika faizinde artırım kararı için en azından üçüncü çeyreğe kadar bekleyebileceğinin ipucunu verdi.

Fed faiz artırma ihtimalinin toplantı bazında değerlendirilmesi politikasına bağlı kalındığı görüldü. Fed, değerlendirmenin tümüyle ekonomiye dair veriler üzerinden yürütüleceğine dikkat çekti. ABD ekonomisine dair veriler ise giderek güç kaybediyor. Fed kararı öncesinde açıklanan ilk çeyrek büyüme verisi beklentilerin çok altında geldi. 

Fed ekonominin gösterdiği zayıf performansın kısmen geçici koşullardan kaynaklandığına dikkat çekti. Buna karşılık ekonomi genelinde yavaşlama olduğunu belirtmesi faiz artırmak için en azından Eylül ayına kadar bekleyebileceği izlenimini verdi.

Euro, ABD büyüme verisinin ardından dün gördüğü yaklaşık iki ayın zirvesi olan 1.1188 dolara yakın 1.1119 düzeyinde işlem görüyor. Euro bölgesi devlet tahvil getirilerindeki yükseliş ortak para birimi euroyu destekliyor.