Fed sonrası piyasalar karışık

Fed toplantı tutanakları sonrasında küresel piyasalarda karışık bir seyir izlendi. Bugün Avrupa'da açıklanacak veriler ve Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanaklarını takip edilecek. ABD ve Japonya'da ise resmi tatil nedeniyle piyasalar bugün kapalı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları sonrasında karışık bir seyir izlerken, bugün Avrupa'da açıklanacak veriler ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanakları takip edilecek.

Enflasyon endişeleri ön plana çıktı

Fed'in dün açıklanan son toplantısına ait tutanaklar, Fed yetkililerinin enflasyon endişelerine rağmen yakında yeniden faiz artırılması konusunda uzlaştığını gösterdi. Fed yetkililerinin zayıf enflasyon konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu ortaya koyan tutanaklarda, "Çoğu FOMC üyesi, enflasyonun destekleyici para politikasının sürmesiyle orta vadede yüzde 2 civarında dengeleneceğini öngörmeye devam etti. Buna karşın, birçok üye iş gücü piyasasındaki sıkılaşmaya rağmen düşük kalmaya devam eden enflasyon verilerinin sadece geçici faktörlerden değil, daha kalıcı gelişmelerden kaynaklanmasının mümkün olduğunu gözlemledi. Bu üyelerden birkaçı, uzun vadeli enflasyon beklentilerindeki düşüşün, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine dönmesini zorlaştırabileceği endişesini dile getirdi" ifadelerine yer verildi.

Analistler, tutanaktaki ifadelerin neredeyse kesin gözüyle bakılan aralık ayında 1 ve 2018'de 3 faiz artışı beklentilerini değiştirmediğini belirterek, buna karşın Fed üyelerinin "enflasyon endişelerinin" doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybetmesine neden olduğunu kaydetti.

ABD'de piyasalar bugün tatil

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,27 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,08 değer kaybederken, Nasdaq endeksi ise teknoloji firmalarından Apple'ın hisselerinin yüzde 1 ve e-ticaret devi Amazon'un hisselerinin yüzde 1,4 yükselmesinin desteği ile yüzde 0,07 değer kazandı. Bugün Şükran Günü tatili nedeniyle piyasaların kapalı olacağını anımsatan analistler, yarın da yarım gün işlem gerçekleştirileceğini söyledi.

Euro, pay piyasalarını negatif etkiledi

Avrupa tarafında, siyasi belirsizliklerin devam etmesine karşın doların değer kaybının euroyu desteklemesi pay piyasalarını da negatif etkiledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,16, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,25 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,10 yükseliş kaydetti. Yayımlanan Fed tutanaklarının ardından yükselişe geçen euro/dolar paritesi, dün yüzde 0,7 artışla 1,1819'dan günü tamamlaması sonrası bugün Asya piyasalarında 1,1830 seviyesinde dengelendi.

Asya borsalarında karışık bir seyir izlendi

Son dönemde dalgalı bir seyir izlenen Japonya'da Nikkei 225 endeksi, 22.510-22.680 puan bandında hareket etmesinin ardından günü yüzde 0,5 artışla 22.523,15 puandan kapattı. Dolar/yen paritesi ise 111,2 seviyelerinde yatay seyrediyor.

Analistler, Nikkei 225 endeksindeki dalgalı seyrin yendeki güçlenmeden kaynaklandığını, ayrıca endeksin, geçen haftalardaki hızlı yükselişinin ardından denge arayışında olduğunu kaydetti.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi 3 günlük yükselişin ardından bugün düşüşe geçerken, kapanışa doğru yüzde 2,3'lük azalışla 3.350,62 puana geriledi. Güney Kore'de Kospi endeksi de 2.539,87 puan ile dünkü kapanış seviyesinin hemen altında dengelendi.

Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,1 artışla 33.600,90 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi de yüzde 0,6 değer kaybıyla 29.826,55 puanda seyrediyor.