Fed’den ılımlı mesaj geldi, altın yükseldi

Amerikan Merkez Bankası’nın son toplantı notları erken faiz artırımı beklentisini boşa çıkardı. Düşük faiz politikasının bir süre daha sürdürüleceğine dair eğilim altın fiyatlarını destekledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 18- 19 Mart tutanakları piyasayı destekleyici mesajlarıyla dikkat çekti. ABD Merkez Bankası Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi 18-19 Mart toplantı tutanakları açıklandı. Piyasaların beklentisinin aksine, tutanaklarda daha güvercin bir dil kullanıldığı gözlerden kaçmadı. Tutanaklara göre üyeler, yüzde 6.5’lik işsizlik hedefinin “güncelliğini yitirdiğine” ve bertaraf edilmesi gerektiğine karar verdi. Fed’in, faiz artırımı için sadece işsizlik oranını değil, daha geniş çapta verileri göz önünde bulunduracağı belirtildi. Tutanaklar, toplantı sonrasında piyasalarda dalgalanmalara neden olan “erken faiz artırımı” beklentisinin yersiz olduğuna işaret etti. Tutanaklara göre üyeler enfl asyon ve işsizlik düzeyleri Fed hedefl eriyle uyumlu hale geldikten sonra bile ekonomik şartların gerektirmesi durumunda faizlerin bir süre daha düşük tutulmasının gereğini savunuyor. 

Komite’nin, ekonomik şartlar, istihdam ve enfl asyon oranları hedefl enen seviyeye geldikten sonra bile faiz oranlarının düşük seviyede tutulmasını gerektirebileceğine inandığı ve tutanaklarda bu yönde bir dil kullanılmasının uygun olduğuna karar verdiği belirtildi. 

Ekonomik büyümenin 2014 yılı başında yavaşlamasını elverişsiz hava koşullarına bağlayan FOMC üyeleri havaların düzelmesiyle birlikte ekonomik faaliyetlerin yeniden artmaya başlayacağını belirterek finansal şartların büyümeyi ve istihdamı destekler nitelikte olduğu saptamasını yaptı. Enflasyon oranının hedefin altında olmakla birlikte uzun vadeli hedefl e uyumlu ve durağan seyrettiği saptaması yapan üyeler, 2014 yılı sonu ve 2015 yılı başlarında büyüme üzerinde bir baskıyla karşılaşılma ihtimalini dile getirdi. Son toplantıda aylık tahvil alımlarını 10 milyar daha azaltarak 55 milyar dolara indiren Fed bir sonraki Federal Açık Piyasa Toplantısı’nı 29-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirecek. 
Tutanaklar, altında yükselişe yol açtı 

Altın fiyatları Amerikan Merkez Bankası'nın açıklanan son toplantı tutanaklarıyla yükseldi. Fed’in 18- 19 Mart’ta gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarında banka yöneticilerinin yakın dönemde faiz artırılmasına sıcak bakmadığı ortaya çıktı. Bu haberle birlikte genişlemeci para politikasının süreceği yönündeki beklenti yatırımcıyı güvenli liman olan altına yöneltti. 

Altının ons fiyatı yüzde 1.36 yükselerek 1323 dolara yükseldi. Yatırım danışmanlık şirketi Phillip Futures’tan Analist Joyce Liu “Altının yükselmesi için halen biraz daha yer var ama yükselişin dalgalı olması bekleniyor” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir