Finans Kulüp'ün kapısı milyonlara açılıyor

Finans Kulüp, bu yıl eylül ayının 3. haftasını “Türkiye Finans Haftası” olarak ilan ederken sektör çalışanlarını çatısı altında birleşmeye davet ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı ya da hepimizin bildiği adıyla Finans Kulüp, yolu finanstan geçen her finans profesyonelinin buluşma noktası olmaya hazırlanıyor. Finans Kulüp’ün kapılarını sonuna kadar açtıklarını ve çalışanların sesi olmak istediklerini anlatan yeni Başkan Dr. Önder Halisdemir, “Bu geniş çatının ortak paydası ‘finans geçmişi’ olacak. ‘Finans Profesyoneli’, bankacısından gazetecisine herkes olacak. Bir finans kuruluşu çalışanı da, kamunun veya özel sektörün mali bölümünde çalışan bir kişi de Finans Kulüp çatısı altında buluşabilecek” dedi.

Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı, 1986 yılında kurulan ve Bakanlar Kurulu kararıyla adında Türkiye olmasına izin verilen nadir vakıflardan biri. Vakfın kurucu başkanlığını Dr. Turgut Telman yaptı. Telman, görevini Hazine ve Dış Ticaret eski Müsteşarı Dr. Tevfik Altınok’a devretti. Kasım 2017’de yapılan seçimlerde oybirliği ile Dr. Önder Halisdemir yeni başkan seçildi. Üyeleri arasında Merkez Bankası Başkanı, Hazine Müsteşarı, Borsa Başkanı, banka ve kurum genel müdürleri olan vakıf şimdi kabuğunu kırarak hem daha aktif olmak, hem de daha geniş kitlelere ulaşmak istiyor. 10 yıllık genel müdürlük kariyerinden sonra Finans Kulüp Başkanlık görevini devralan Halisdemir, projelerini şöyle anlatıyor:

Hep paraya yön verenlerin çok kuvvetli bir lobisi olduğu düşünülür. Sektörlerdeki birlikler Türkiye Bankalar Birliği, sigorta ya da aracı kurumlar birlikleri, çok kurumsallaşmış bir birliklerdir ama bizlerin kurumlarımızın birliğidir. Çalışanların ne bir odası, ne de birlik diye adlandırabileceğimiz bir çatısı var. Biz çalışanların çatısı olacağız. 200 binden fazla finans sektörü çalışanından bahsediyoruz.

Yeni dönemde etki alanlarımızı genişletmek istiyoruz. Birçok sektörde finans alanında çalışanları tek bir tanım altında birleştirmek için ‘finans profesyoneli’ kavramını oluşturduk ve içini dolduruyoruz. 81 ilde ve dünyanın finans merkezlerinde temsilcilikler vereceğiz. Finans Profesyonelleri’nin paylaşımlarını arttırmak için sosyal kulüpler kurduk. İnternet sitemizden herkesi bu kulüplere üye olmaya çağırıyoruz. Bu nedenle üyelik aidatlarını da düşürdük. Sosyal medyada görünür olmayı planlıyoruz. Finans okur yazarlığının anlam ve içeriğini genişleterek -ki biz buna artık fintelektuel diyoruz - topluma ve KOBİ’lere kazandırmak üzere etkili çalışmalar yapacağız.

Biz finans profesyonellerine ne kazandırabiliriz diye düşündük. Mesleki kazanımlar konusunda da atılacak çok adım var. Aynı ihracatçılar gibi Türk Finans Profesyonellerinin de ‘yeşil pasaport’a ihtiyacı olduğunu gördük. Yurtdışından Türkiye’ye kaynak getirmek için koşan bankacı da vize peşinde koşmamalı. İhracatçılar, belli düzey ihracat yapanlar için yeşil pasaport hakkını tesis etti. Biz de bunun finans kurumlarımız ve bunlarla iş yapan firmalarımız için ne kadar önemli bir kazanım olduğunu anlatacağız.

En eğitimli insan kaynağı bizde diyoruz. Yüzlerle ifade edilen sektöre dokunuyoruz çalışanlarımız, alanının en yetkin kişileri olmalarına rağmen, örneğin finans konusunda bilirkişilik yapmak isteseler, sektör dışından bir kişiyle aynı süreçlere tabi oluyor. Finans kurumlarını yönetmeye ehil gördüğümüz kişilere bir dava dosyası emanet etmiyoruz. Dolayısıyla bilirkişilik müessesinde süreçler finans profesyonelleri için kısaltılabilir. Küçük yatırımcının, devletin malını emanet ettiğimiz kişilerin ‘bilgi’sinden yararlanmak için arabuluculuk yapabilir. Kayyum, konkordato komiseri veya belli ölçeği geçen veya yeniden yapılandırılan şirketlerde yasal olarak ehil kişi sayılarak atanabilirler.

Birçok üniversite öğrencisi bir finans kurumunda çalışmak istiyor. 4 sene eğitimden geçen genç arkadaşımıza işe girdikten sonra da 6 ay çalıştığı kurum eğitim veriyor. Biz hem üniversite eğitiminin dizaynında, hem de bu gençlerin çalışma hayatına daha erken adapte olmaları noktasında daha proaktif olmalıyız. Oysaki sektöre yıllarını vermiş finans profesyonelleri yeni mezun biriyle aynı süreçlerde akademik kariyer yapabiliyor. Çalışılan süre ve yeterlilik dikkate alınarak akademik unvan ve kadrolarda uygulamadan gelenlere pozitif ayırımcılık olmalı.Bu yönde çalışmalar yapacağız.

Biz finans profesyonellerinin sosyal ve kültürel gelişimine de odaklanmak istiyoruz. Mesai saatlerinden sonra, birbirimizi daha iyi tanımamızı sağlayacak faaliyetler Finans Kulüp çatısı altında hayat buluyor. Herkes, oluşturulan hobi alt kulüplerinde yer alabileceği gibi, kendi kulüplerini de oluşturma imkanına sahip olacaklar.

Eylül'ün 3. haftası Türkiye Finans Haftası

Finans Kulüp Başkanı Önder Halisdemir, bu sene Eylül ayının 3. haftasını “Türkiye Finans Haftası” olarak ilan ettiklerini de açıkladı. Halisdemir, “Bu hafta boyunca çeşitli aktivitelerle, finans profesyonelliğine dikkat çekeceğiz. Paradan çok hayatı konuşacağız. Yılda bir kez organize edeceğimiz ‘Türkiye Finans Haftası’nda hem sektörde daha önce değinilmemiş konuları konuşacağız, hem de birçok atölye çalışmasıyla üyelerimizin hem mesleki hem de kişisel gelişimine katkıda bulunacağız. Finans profesyonellerinin yaşamı ve beklentileri de ana odak konularımızdan biri olduğu için, benzeri görülmemiş ve oldukça renkli bir haftaya hazırlanıyor olacağız. Biz genişleyen bu çatı altında büyük bir kapasiteyi yeniden şekillendiriyor ve bir sosyal ağ örüyoruz. Finans Kulüp ülkemizin ekonomik meselelerinin çözümüne katkı sağlayacak, mutfak teşkil edecek, değerli insan kaynağını nitelikli konular etrafında düşündürecek ve katkılar sunacak bir tink tank aynı zamanda” diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir