Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı azaldı

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyon açığı 5.28 milyar dolar azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyon açığı eylül ayında ağustos dönemine göre 5.28 milyar dolar azalışla 210.1 milyar dolar oldu.

Ağustos 2018 değerlerine göre finansal kesim dışındaki firmaların varlıkları eylülde 1.55 milyar dolar, yükümlülükler ise 6.83 milyar dolar azaldı.

Söz konusu ayda kısa vadeli varlıklar 91.01 milyar dolar iken, kısa vadeli yükümlülükler 88.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli net döviz pozisyon fazlası ise 2.9 milyar dolar gerçekleşerek, ağustos dönemine göre 426 milyon dolar azaldı.

Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı yüzde 27 düzeyinde bulunuyor.

Varlık dağılımı incelendiğinde ise bir önceki aya göre yurt içi bankalardaki mevduat ve ihracat alacakları sırasıyla 1.49 milyar dolar ve 272 milyon dolar azalırken, yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları 180 milyon dolar arttı. Sonuç olarak varlıklar 1.55 milyar dolar azaldı.

Yükümlülük dağılımında bir önceki aya göre, yurt içinden sağlanan nakdi krediler ve ithalat borçları sırasıyla 6.4 milyar dolar, 573 milyon dolar azaldı, yurt dışından sağlanan nakdi krediler 138 milyon dolar yükseldi ve bunlara bağlı olarak yükümlülükler 6.83 milyar dolar azaldı.

Yükümlülüklerin vade yapısına bakıldığında; eylül döneminde yurt içinden sağlanan kısa vadeli krediler ağustos dönemine göre 837 milyon dolar, uzun vadeli olanlar ise 5.56 milyar dolar azaldı. Yurt dışından sağlanan kredilerde ise kısa vadeli olanlar 468 milyon dolar azalırken, uzun vadeli krediler 32 milyon dolar arttı.