Finansal kurumlardan 9 ayda 92 milyar TL finansman

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cantekin, üyeleri olan 3 sektörün 2016’nın 9 ayında reel sektöre 92 milyar TL finansman sağladığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

İZMİR - Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, üyeleri olan 3 sektörün 2016’nın 9 ayında reel sektöre 92 milyar TL finansman sağladığını aktardı.

Finansal Kurumlar Birliği öncülüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BDDK, TİM ve Türk Eximbank desteği ile Denizli, Bursa, Samsun ve Adana’da gerçekleştirilen panellerin son halkası İzmir’de düzenlendi.

Toplantıda konuşan Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, “Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri olarak 2.1 milyon müşteri sayısına ulaştık. 760 bin KOBİ ile işbirliği içindeyiz. Faktoring sektörü ilk 9 ayda işletmelerin 86 milyar TL’lik ticaretine finansman, garanti ve tahsilat hizmetleriyle aracılık etti. Böylece üye şirketlerimiz toplamda 104 milyar TL’lik bir aktif büyüklüğe ulaştı. Bizler Finansal Kurumlar Birliği olarak öncelikle, Türkiye’deki finansman kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve üyelerimizce sağlanan alternatif finansman olanaklarının kullanımını yaygınlaştırmayı hedefl iyoruz. Buradaki önceliğimiz elbette, ekonomimizin dinamosu konumunda olan KOBİ’ler” diye konuştu.

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar da, sektörün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 civarında büyüdüğünü belirtti.

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras da, “Bu yıl ihracatçılarımıza sunduğumuz kredi miktarını 25.4 milyar dolara, sigorta- garanti imkanını ise 14.4 milyar dolara çıkararak bir önceki yıla göre yüzde 21 artışla toplam 39.8 milyar dolarlık destek sağlamayı hedefliyoruz. Böylece ülkemiz ihracatının yüzde 26’sına finansman imkanı sunacağımızı öngörüyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, 13 OSB ile hızlı bir gelişme gösteren İzmir’in tarımda yüzde 5 ile Türkiye’deki tarımsal büyüme ortalamasının 2.5 kat üzerinde büyüdüğüne dikkat çekti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ise, Türkiye’de KOBİ Bakanlığı ve KOBİ bankası kurulması gerektiğini dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir