Finansör'e ilgi beklentileri aştı, sırada KOBİ'ler var

Türkiye Finans, bireysel bankacılıkta Finansör ile 2 ayda neredeyse 1 yıllık kredi başvurusu alınca kartı KOBİ'lere de uygun hale getirmek için kolları sıvadı. Banka, kart dünyasını katılım bankacılığının ayrılmaz parçası haline getirmeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

 
İSTANBUL - Tüketici finansmanında hızlı yol almak isteyen Türkiye Finans, konvansiyonel bankalarla, faizsiz bankacılık esasıyla çalışacak ürünlerini eşitledi. Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, ön kredili debit kartlarıyla bir yılda aldıkları bireysel kredi başvurusunu 2 ay içinde aldıklarını belirterek şimdi bu kartı KOBİ'ler içinde bir versiyonunu çıkartmaya hazırlandıklarını söyledi.
 
Katılım bankalarında kredilendirme süreci farklı ilerliyor. Mutlaka  kredilendirilen varlığın bir faturaya dayanması ve faizsiz bankacılık kurallarına uygun olması gerekiyor. Bu da zaman zaman kredi verme süreçlerinin uzamasına neden oluyor. Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, bu süreçleri oldukça kısalttıklarını ve geçen yılın son çeyreğinde çıkarttıkları ön kredili debit kartları Finansör ile bunu farklı bir boyuta taşıdıklarını söylüyor. Gürerk, geleceğin ürünlerinden biri olarak gördüğü kartlı ödemeler sistemini de bankada aktif olarak kullanır hale geldiklerini anlatıyor. Nitekim banka, altın bankacılığında da Gram Altın Kart ile de hizmet veriyor.
 
KOBİ'nin Finansör'ü bu çeyrekte gelecek
 
Ticari, KOBİ ve bireysel bankacılık alanlarında büyümek istediklerini aktaran Gürerk, "Ticaride payımız yüzde 1.5 bunu artırmak istiyoruz. KOBİ'de pazarın yüzde 2.6'sına sahibiz bunu artırmak istiyoruz. Bireyselde, mortgage piyasasında varız. Üstelik kredilerimizin yüzde 20'i gibi bir bölümünü konut kredili işlemler oluşturuyor. Biz şimdi tüketici finansmanına girmeye çalışıyoruz. Çok da iyi başlangıç yaptık. Geçen yılın son çeyreğinde kamuoyuna tanıttığımız Finansör kartımız beklediğimiz hareketlenmeyi de getirdi. 2 ay içinde tüm sene aldığımız bireysel bankacılık başvurusu kadar başvuru aldık. Bizim açımızdan fon kullanımları da gayet teşvik edici gidiyor" ifadelerini kullandı. Kartı bir kanal haline getirmeye çalıştıklarına da işaret eden Gürerk, "Biz bunu katılım bankacılığında süreçlerimizi kısaltan bir unsur olarak da görüyoruz ve önemsiyoruz. Kart ile konvansiyonel bankalarla rekabet edebilir hale geldik... Kredilendirme süreçlerini hızla düşürdük ve daha da düşecek. Şimdi Finansörü KOBİ'lere de sunmaya çalışıyoruz. KOBİ müşterilerimize de bu imkanı vermek istiyoruz. KOBİ'ler Finansör kullanmaya önümüzdeki çeyrekte başlayacak. Ayrıca KOBİ'lere Siftah Kart çıkartıyoruz ki o kredi kartı olacak" açıklamasını yaptı.
 
Müşteri fatura getirme derdinden kurtuluyor
 
Finansör, debit kart bazlı çalışan ön kredili kart. Gürerk'in verdiği bilgiye göre kartın hem Türkiye'de hem de dünyada başka bir örneği henüz yok. Henüz diyoruz çünkü kartın nasıl çalıştığını öğrenmek için şimdiden bir çok banka kapılarını çalmış. Gürerk, Finansör'ü anlatırken "Debit bazlı çalışan kredili bir kart. Bu bir kredi kartı değil. Kredi kartımız da ayrıca var. Biz Finansör ile kredi kartını farklı bir kanal haline getirdik. Finansör kullanıldığı andan itibaren kar payı işlemeye başlıyor. Kredi kartında ise ödemenizi yapmazsanız kar payı işlemeye başlıyor. Ticari bankaların ihtiyaç kredilerine rakip. Beyaz eşya alacaksınız, ihtiyaç kredinizi ne için kullanacaksınız bunu da onun için kullanacaksınız" vurgusu yapıyor. Gürerk, kartın çalışma sistemini ise şöyle anlattı: "Finansör'den önce bir katılım bankasından kredi almak için alacağımız malın proforma faturasını getirmeniz, bizim size vekalet vermemiz ve sizin o malı bizim adımıza alarak faturayı getirmeniz gerekiyordu. Şimdi biz bu akışı kolaylaştırarak hızlandırdık. Siz finansman ihtiyacı ile geldiğinizde biz size ne alacağınızı soruyoruz ama bu defa kart veriyoruz. Diyelim ki ihtiyacınız 10 bin lira. İhtiyacınız kadar bir kredi tahsis limiti açıyoruz. O kart 3 ay boyunca sizinle anlaştığımız fiyattan ve anlaştığımız taksitte geçerli oluyor. Artık cebinizde kredisi tanımlanmış bir debit kartınız var." 
 
Odakta çapraz satış var
 
Derya Gürerk, piyasada zaman zaman ‘katılım bankalarında ürün yok' algısı ile karşılaştıklarını belirterek "Katılım bankalarında ürün var ama süreçlerde farklılık var. Biz aslında ürünlerimizi konvansiyonel bankalarla eşleştirdik. Şimdi artık bundan sonrası hizmet kalitesine, müşteri deneyimine ve müşteri memnuniyetine geliyor. Biz 2013 yılında stratejimizi müşteri deneyiminin etrafına kurduk.
Şubelerden hizmeti, ürün sunumu ve çapraz satışa doğru getiriyoruz. Bu bize artık bambaşka bir pencere açıyor" dedi.
 
Finansör'e yoğun talep geliyor
 
Kasım 2012'de çıkan Finansör ile müşterilerine 3 ayda 75 milyon TL limit verdiklerini ve 20 milyon TL kullanım olduğunu da kaydeden Gürerk, "Finansör ürünümüze lansman tarihinden bu güne kadar yaklaşık 15.000 başvuru oldu. KOBİ'ler için de Finansör çıktığında 200 bin aktif KOBİ müşterimizin daha da artacağı planını yapıyoruz. Bankalararası Kart Merkezi'nin yayınladığı Ocak 2013 verilerine göre, Finansör ile debit banka kartı alışveriş ciro artış sıralamasında Bankacılık sektöründe 2 basamak birden yükseldik ve katılım bankaları arasında da 1. olduk" dedi.
 
Büyüme hızında ticari bankaları geçti
 
Derya Gürerk'in tanımı ile hem Türkiye Finans için hem katılım bankaları için ‘2012 süper geçti'. Gürerk, espri ile "Bütün hedefleri tutturduk, tutturamadığımız hedefleri de aştığımız için tutturamadık" derken bazın da etkisi ile büyüme hızında ticari bankaları geçtiklerini belirtti. Üstelik bu büyüme performansının ‘büyümenin ciddi sorgulandığı bir dönemde' yapıldığına da işaret eden Gürerk, şu bilgileri verdi: "Türkiye Finans olarak bilançoda yüzde 30, kullandırdığımız kredilerde yüzde 26, topladığımız fonlarda yüzde 20, öz kaynaklarda yüzde 31, karda yüzde 22.5 büyüdük. Bankacılık ne büyürse biz yüzde 20 fazlası büyümek zorundayız. Toplam sektör olarak bakıldığında aktifte bazımız yüzde 1, kredilerde yüzde 1.5, KOBİ'de yüzde 2.6. Biz kredilerde yüzde 1.5'luk payımızı şu anda tahminimiz 1.6-1.7 arasında bir yere getirdik."
 
Stratejik planının önünde ilerliyor
 
2012'de elde ettikleri büyüme performansı ile 5 yıllık stratejik planlarının da önüne geçtiklerini aktaran Gürerk, "Kredilerde 5 yılda payımızı yüzde 1.5'tan yüzde 1.8'e çıkartacaktık. Şu anda BDDK verilerine baktığımızda kullandırdığımız fonlarda yüzde 1.6'yı geçmiş durumda olduğunu görüyoruz"  ifadelerini kullandı. Fon toplama tarafına da vurgu yapan Gürerk, "Katılım bankaları fon tarafında spekülasyon yapamıyor. Yani şu vadede fonunuza şu kadar getiri sağlayacağım diyemiyorsunuz. Fiyat vade sonunda belirlendiği halde biz fon toplama tabanımızı artırdık. Pasif tarafta fon toplama işinde ciddi bir gelişme ile kapattık. Yüzde 20 civarında topladığımız fonları büyüttük. Bankacılık sektöründe ise büyüme yüzde 11.5 seviyelerindeydi" diye konuştu.
 
Büyüme hızında hedef yüzde 25'lerde
 
2013 yılında da 2012'de yakaladığı büyüme performansına ulaşmak istediklerini aktaran Gürerk, "Tüm kalemlerde ortalama yüzde 25 civarı büyümek istiyoruz. Karda ise yüzde 15'in üzerinde büyümek istiyoruz. Kar marjları daraldı, daralıyor da. Kar payı dışındaki ücret ve komisyon gibi bankacılık gelirlerindeki tartışmalar devam ediyor. Kar marjlarının daralması ile karlılıkta bazı sorunlar olabilir. Bundan sonra menkul kıymet tarafında portföy karı olmaz trading karı olur" açıklamasını yaptı.
 
2012 yılında yatırım tarafında da hız kesmeden ilerlediklerini ifade eden Gürerk, 38 şube açarak personel alımına devam ettiklerini alt yapı iyileştirmelerinin ise sürdüğünü belirtti. Gürerk, "Para yatırmalı ATM'ler aldık. POS havuzumuzu yeniliyoruz. 5.000'in üzerinde POS aldık. Bir yandan ciddi şekilde yatırım yapıyoruz diğer yandan da karlı büyüyoruz. Bazı kalemlerde 2013 hedeflerini yakaladık. Stratejik plana göre 2013'te alacağımız mesafenin bir kısmını almış durumdayız. 2013'te en az 26 şube açmak istiyoruz. 2016'da hedefimiz 330 şubeye çıkmak. 3.600 personelimiz var yüzde 10'luk bir büyüme öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.