Findeks, güvenli ticaretin kapısını aralıyor

Albakara Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, Findeks'in firmalara sağladığı avantajları ve müşterilere sundukları hizmetleri anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. tarafından hayata geçirilen Findeks, bireylere ve reel sektöre yönelik olarak tasarlanmış yeni finansal hizmet platformu. Özellikle de firmalar, Findeks’i kullanarak finansal durumunu daha iyi yönetme şansı yakalıyor.

Albakara Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, Findeks'in firmalara sağladığı avantajları, müşterilere sundukları paketleri anlattı...

•    Findeks, firmalar için ne gibi avantajlar barındırıyor? Kullanıcıların/firmaların findeks konusunda Albaraka’yı tercih etmelerinin en büyük gerekçesi ne olacaktır?

Firmalar, ticari alacaklarının riskini en aza indirmek ve güvenli ticaret için Findeks Ticari Ürün paketlerini tercih ediyorlar. Firmalar ticari faaliyette bulundukları kişi ve kurumların finansal performanslarını ve aldıkları çeklerin güvenirliklerini Findeks Ticari Paketleriyle kontrol edebilirler. Firmalar, özellikle yeni bayi ve müşteri kabulünde ‘’gerçek’’ finansal değerlendirme fırsatı bulurlar. Albaraka olarak Findeks Ticari paketlerini Türkiye’de hizmete alan ilk beş bankadan biriyiz. Albaraka aracılığıyla Findeks paketlerinden faydalanmak isteyen müşterilerimiz KOBİ danışmalarımızın rehberliğinde ihtiyaçlarına en uygun ürün paketlerini hızlıca aktif hale getirip kullanmaya başlayabilirler. Türkiye genelindeki 212 şubemizden bu hizmeti alabilirler. 

•    Findeks paketlerini kimler tercih ediyor? Findeks kullanan KOBİ’lerin sektörel dağılımı nedir?

Düzenli olarak diğer kişi raporu alan, bayi ağı olan, çek kullanan, açık hesap çalışan ve senet kullanan firmalar Findeks paketlerinden faydalanabilirler.  Findeks satışlarını incelediğimizde, müşterilere baktığımızda, özellikle toptan ticaret ve perakende ticaret sektörlerinin, güvenli ticaret için yoğun olarak Findeks paketlerinden yararlandıklarını görüyoruz. Bu sektörlerin ardından otomotiv sektörü, tekstil sektörü, inşaat sektörü ve makine sektörleri ticari faaliyette bulunduğu kişi ve kurumların finansal performanslarını, aldıkları çeklerin güvenilirliğini kontrol için Findeks paketlerini kullanmaktadırlar.

•    Ticari ilişkilerde güven için Findeks neden önemli? Albaraka olarak özellikle güvenlik kapsamında sağladığınız ürünler, iş yapış şekilleri nelerdir?

Piyasa risklerinin yüksek olduğu dönemlerde firmalar portföylerini verimli yönetmek ve alacaklarının kalitesini artırmak zorundalar. Firmalar bu dönemlerde Findeks paketlerini kullanarak yurt içindeki alacaklarının riskini en aza indirebilirler. Yurt dışı ticarette firmaların risklerinin azaltılması için Coface Ticari Alacak Sigortası ürünümüzü öneriyoruz. 

Findeks ticari ürün paketleriyle, firmalar, risk ve çek raporları sayesinde müşterilerinin kullandıkları bankacılık ürünlerine ait ödeme performans bilgilerine erişerek hızlı ve doğru kararlar alabilirler. Dönemsel aralıklarla bayi ve müşteri ağındaki firmaların üzerlerinde yarattıkları ticari riskleri dönemsel aralıklarla risk ve çek raporu alarak analiz edebilirler. Ayrıca Findeks Ticari Paketleri, müşteri/bayi kabul ve müşteri/bayi yönetimi konularında firmaların alacak riskini en aza indirmesine yardımcı olur.

•    Kaç çeşit ticari Findeks paketi var? Bu paketlerin ücretleri nelerdir? Söz konusu paketler kaç yıl süreyle geçerli olacak?

Findeks ticari paketleri risk raporu, çek raporu ve çek endeksi paketlerinden oluşmaktadır. Ticari risk raporunda firmanın bankalarda bulunan nakdi, gayrinakdi, diğer limit ve riskler yer alır. Çek raporu ise geçmişte kullanılmış ve hâlihazırda keşide edilmiş ancak ödenmemiş tüm çeklere ilişkin olarak pozitif ve negatif bilgileri aynı anda bünyesinde bulunduran rapordur. Çek endeksi ise çek raporunun özeti niteliğindeki bir sıralama notudur.

Findeks paketleri müşteri ihtiyaçları doğrultusunda farklı adette rapor içeren paketlerden oluşmaktadır. Örneğin yılda 10 adet rapordan başlayıp yılda 10.000 adet rapora kadar sorgu yapılabilen ihtiyaca uygun paketler mevcuttur. Paketlerdeki rapor adetleri arttıkça birim maliyetler azalmaktadır. Yüksek adetli sorgu yapan firmaların kullanımları için %70‘e varan maliyet avantajı yaratan sorgu paketleri mevcuttur. Paketler satın alındığında bir yıl süre ile geçerlidir. Tüm paketlerin ücretleri için www.albaraka.com.tr’den ya da şubelerimizden bilgi alınabilir.

•    Türkiye’de Findeks üyeliğine ilişkin değerlendirmeleriniz nelerdir? 

Fİndeks ticari paketleri 2015 yılında hizmete girdi ve piyasada artan belirsizlik ortamında  güvenli ticaret için önemli bir ihtiyacı karşıladı. Findeks’e  kayıtlı yaklaşık olarak 200.000 tüzel üye mevcuttur. Bu rakam Findeks satan banka ve paketleri kullanan firma sayısı arttıkça katlanarak yükselecektir. Bir-iki yıl içinde Findeks üyeliğinin firmalar açısından gerekli bir uygulama haline geleceğini tahmin ediyoruz. 

•    Findeks’te karekodlu çek neden önemlidir? Detaylarından biraz bahsedebilir misiniz? 

Findeksle beraber gelen bir yenilikte karekodlu çek uygulamasıdır. Karekodlu çek uygulaması akıllı cihazlara yüklenebilen Findeks uygulamasına okutulan çekin keşidecisine ait çek raporunun anında görüntülenebilmesini sağlar. Karekodlu çekle hem pratik biçimde hemde karşı tarafın onayı gerekmeden çek raporu alınabilmektedir.
Karekodlu çek, keşidecisinin çek raporunu, yani ödeme performansını üzerinde taşıyan bir ürün olduğundan, bu ürünü, piyasada ödeme performansına güvenen müşteriler talep etmektedir. Bu çek, müşterinin mal alımlarını daha kolay yapmasını sağlamakta ve pazarlık gücünü arttırmaktadır.
Ticarette çeke duyulan güveni yeniden tesis etmek ve çekte sahteciliğe önlem almak amacıyla, bankalar ve KKB tarafından ortaklaşa geliştirilen bir çek sistemi olan karekodlu çek ürünü için bankamız nezdinde entegrasyon çalışmalarımız tamamlanmıştır. 

"Pilot uygulamamızı tamamlayıp yeni yılın ilk günü ürünün lansmanını gerçekleştirdik. Böylece katılım bankaları arasında karekodlu çek uygulamasını müşterilerine sunan ilk banka olduk. Yeni ürünümüzle Findeks’e üye olan Albaraka müşterileri Findeks Platformu üzerinden karekodlu çek hizmetinden faydalanabileceklerdir."