Fitch: Petrol fiyatları yavaş yavaş yükselecek

Fitch'e göre petrol fiyatları 2017'de yatay seyir izleyecek, uzun vadede toparlanma büyük olasılık.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fitch Ratings, yüksek stoklar ve piyasada her hangi bir sıkılaşmaya ABD kaya gazı üretimini hızlı şekilde yanıt vermesi potansiyelinin 2017'de petrol fiyatlarında bir yükselişin önüne geçeceğini ve fiyatların genel olarak yatay seyir izleyeceğini öngördüğünü bildirdi.

Ancak Fitch, gelecek birkaç yılda petrol fiyatının yavaş yavaş yükseleceğini öngördüklerini de belirtti.

"Arz ve talebin 2017'nin ilk yarısında genel olarak dengeli olmasını, 2017'nin ikinci yarısında açığın daha fazla telaffuz edildiği bir hareket yaşanmasını bekiyoruz. Ancak hala yüksek seviyede olan ticari stoklar ciddi fiyat hareketini geciktirebilir" değerlendirmesini yapan Fitch, bu nedenle petrol fiyatlarına yönelik temel senaryolanını devam ettirdiklerini vurguladı. 2017 yılında gerek Brent, gerekse Batı Teksas petrolünde ortalama fiyatın 45 dolar/varil olacağını öngören Fitch, 2018 beklentisini de 55 dolar/varil olarak devam ettirdi.

2019 için fiyat beklentisini 60 dolar/varil olarak ifade eden Fitch, bu tahmininin petrol fiyatlarının 65 dolar/varil olan başabaş noktasına dönmelerinin uzun zaman alacağına inancı yansıttığını vurguladı.

Petrol fiyatlarının gelecekte izleyecekleri patika konusunda ciddi belirsizlik olduğunu dile getiren Fitch, sermaye harcamalarında benzeri görülmemiş kesintilere gidilmesinin üretimde beklentilerden daha keskin bir düşüşe yol açabileceğini, ekonomik büyümenin hayal kırıklığı yaratması halinde talepte büyümenin yavaşlaması potansiyeli olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir