Foreks işlemleri İş Yatırım'da müşteri tabanını genişletti

İş Yatırım Pazarlama Müdürü Can Pamir, en çok euro/dolar paritesinin işlem gördüğünü ve hacmin bazı günler milyar dolar mertebesini gördüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - İş Yatırım Pazarlama Müdürü Can Pamir, ekim ayından beri yatırımcılara foreks piyasalarında işlem yapma imkanı sunduklarını belirterek "500'den fazla yeni müşteriye hesap oluşturduk" dedi.

Foreks yatırımcısının en çok euro/dolar paritesi üzerine işlem yaptığını belirten Pamir, Asya piyasalarının açılışından ABD piyasalarının kapanışına kadar yatırımcıların işlem yaptığını söyledi. Uyumayan piyasada işlem yapmak için Londra'dan bile yatırımcıların kapılarını çaldığını anlatan Pamir, portföy büyüklüklerinin de en fazla 5 bin-50 bin dolar aralığında olduğunu kaydetti. 
Ağustos ayının sonuna kadar kaldıraçlı alım satım işlemlerinin SPK mevzuatına tabi olmadığını dolayısıyla bir regülasyon olmadığına dikkat çeken Can Pamir, "Yatırımcıların oldukça sıkıntı çektiği bazı şirketler üzerinden bu işlemler yurtdışı üzerinden yapılıyordu.

Regülasyon olmadığı için yatırımcılar, zarara uğruyordu ama bunu şikayet edecekleri bir makam bulamıyorlardı. Çünkü SPK'nın alanına girmiyordu. Gelen şikayetler sonrasında ağustos sonrasında SPK mevzuatına bağlanınca önce geçici ardından nihai faaliyet iznimizi aldık. Geçici faaliyet iznimizi aldıktan sonra da ekimde işlem platformumuz TradeMaster üzerinden yatırımcılara foreks işlemleri yapma imkanı sunmaya başladık" dedi.

Pamir, 'A' grubu faaliyet izin aldıklarını ve likidite sağlayıcı olarak işlem yaptırma yetkileri olduğunu ifade ederek sistemin çalışma şeklini şöyle anlattı: "Kotasyon aldığımız yaklaşık 10 kurum var. Bize kotasyonlarını yolluyorlar. Onların içinden en iyi alış ve satış kotasyonu üzerinden belli bir marjla müşteriye iletiliyor. Biz kendimiz bir portföy taşıyıp müşteriye öyle fiyat vermiyoruz ki bizce bu çok önemli bir ayrıntı. Müşteri isterse bu fiyat üzerinden işlemini gerçekleştiriyor. Bunun en iyi tarafı müşterinin piyasadaki en iyi kotasyonu yakalama şansı verilmesi. İşlemlerin tamamı elektronik platform üzerinden yapılıyor."

Pamir, foreks piyasasının SPK regülasyonuna girmesinin kısa bir süreyi ifade ettiğini ama uzun bir süreden beri bu alanda bir yatırımcı kitlesinin oluştuğuna da atıfta bulunarak "Yatırımcılar belli alışkanlıklar ve tecrübeler edinmişler. Regülasyondan sonra hem piyasanın daha geliştiğini görüyoruz hem de insanlar işlem yaparken yatırımcılar 24 saat hizmet alabilecekleri kurumlarla çalışabilme imkanına sahip oldular. Ama çok volatil ve volatiliteden dolayı da riskli piyasalar. Yatırımcıların yüksek kaldıraç nedeniyle de riskin arttığının farkında olmaları gerekli. Üstelik piyasanın dinamikleri de çok farklı. Dolayısıyla klasik yatırım araçlarındaki alışkanlıklarla bu piyasadaki dinamikler örtüşmüyor. Çok hızlı reaksiyon verilen bir piyasa" açıklamasında bulundu.

En favori parite euro/dolar 

Trade Master FX üzerinden 9 para birimi, altın ve gümüşe bağlı  16 paritede işlem yapılabildiğini de kaydeden Pamir, bunları şöyle sıraladı: Avustralya Doları, Kanada Doları, Euro, İngiliz Paundu, Japon Yeni, Yeni Zelanda Doları, Türk Lirası, Amerikan Doları, İsviçre Frangı, altın, gümüş.
Pamir, en çok işlem yapılan paritenin Euro/dolar olduğunu da kaydederek bunu dolar/TL'nin izlediğini arkadan altının geldiğini belirtti. Pamir, bu ayın sonunda gümüş üzerinde de yatırımcıların TradeMaster üzerinden işlem yapabileceğini söyledi.
Günlük milyar dolarlara ulaştık

Hacmin giderek arttığını ve kaldıracın yarattığı etkinin de hacmi nasıl büyüttüğünü çok rahat görebildiklerine işaret eden Pamir, "SPK, 1'e 100 kaldıraca izin verdi. Dolayısıyla 5 bin dolarla 500 bin dolarlık işlem yapabilecek durumda. Müşteri sayısının artmasıyla hacimler belli seviyelere geldi. Bazı günlerde milyar dolarlık hacimleri yakalayabildiğimiz oluyor. Hacim ağırlıklı olarak günlük bazda 600 milyon dolar civarında seyrediyor. İlk etapta geçici izni 7 kurum almıştı. Bir o kadar daha kurumun önümüzdeki günlerde izin alacağı söyleniyor. İzin alan kuruluşlar üzerinden günlük 2 milyar dolar hacim dönüyordur. Diğer kurumlarda geldikten sonra kısa vadede günlük 10-15 milyar dolara gelir."

Yeni müşteri kitlesi ile tanıştı

Günlük bazda zaman zaman milyar dolarlık hacimlere de  ulaştıklarını ve burada öngörülerinin tuttuğunu anlatan Pamir, "Sadece foreks işlemi yapmak isteyen 500'den fazla müşterimiz oldu. Mevcut müşterilerimizin çok küçük kısmı döviz işlemi yapmak istedi. Burası ayrı bir alan. Yatırımcının tarzı da portföy büyüklüğü de hassasiyetleri de farklı. Bu, yatırımcı tabanımızın genişlemesine neden olan bir ürün oldu" değerlendirmesinde bulundu. 

5 bin dolarla hesap açılabiliyor

Müşterilerinin ağırlıklı olarak bireysel yatırımcılardan oluştuğu bilgisini de veren Pamir, "Küçük teminatlarla büyük hacimlere ulaşılabiliyor. Foreks işlemlerinden sonra farklı bir müşteri kitlesine de ulaştık. Daha yüksek portföylere hizmet veriyorduk ama bu uygulama ile ilgili olarak hesap açma limitimizi 5 bin dolara kadar çektik" ifadelerini kullandı. Pamir, foreks işlemi yapan yatırımcıların portföy büyüklüklerinin ağırlıklı 5 bin-50 bin dolar ve daha dinamik bir profile sahip olduğunu da belirtti.

5 gün 23 saat 55 dakika işlem oluyor

"Türkiye saati ile pazar gecesi saat 23:00'de Asya seansı başladığında işlem yapmaya başlıyorlar Cuma gecesi ABD piyasaları kapanana kadar trade eden yatırımcı da var" diyen Pamir, "Dolayısıyla 5 gün 23 saat 55 dakika yani piyasalar açık olduğu her an işlem yapılabiliyor. Zaten müşteri 7 gün 24 saat hizmet alabilecek miyim? diye soruyor. Burada kurumun hem teknik hem de piyasa danışmanlığı anlamında destek önemli ama bu tip yatırımcılar danışmanlık anlamında kurumdan ziyade kendi tercihini önemsiyor. Kendi yatırım fikri ile hareket etmeyi seviyor. Bir hisse ya da tahvil yatırımcısı gibi danışmanlık hizmetine hassas bir kitle değil. Uyumayan bir piyasa dolayısıyla yatırımcı da buna ayak uyduruyor" ifadelerini kullandı.  

Foreks işlemlerinde hep yatırımcının zarar ettiğinin ve 1'e 100 kaldıraç kullanılması durumunda sistemin kontrol noktalarının nasıl işlediğinin sorulması üzerine Pamir, sistemin zarar belli noktaya geldiğinde pozisyonu otomatik olarak kapattığını anlattı. Pamir şu örneği verdi: "Yatırımcı diyelim ki 5 bin dolar yatırdı ve kaldıraçın tamamını kullanarak 500 bin dolarlık pozisyon aldı. Ve diyelim ki piyasa yatırımcının aldığı poziyonun aksine gitti ve zarar oluşmaya başladı.    Sistemimiz serbest teminat, kullanılan teminatın  %20'sine düşünce, yani ilgili örnekte teminat tutarı oluşan zarar sonucu 1,000 dolara düşünce pozisyonu otomatik kapatıyor. Dolayısıyla sistem pozisyonun tamamı kadar zarar yapmasını beklemiyor. Koyduğu teminattan fazla zarar etmesini engelleyecek şekilde sistem pozisyonu kapatıyor."

Yatırımcılara önce demo tabir edilen sanal alemde sanal parayla sistemin nasıl çalıştığını, teminat, pozisyon büyüklüğü, kar-zarar ilişkisini görmelerini ve bunu tecrübe etmeleri imkanını verdiklerini anlatan Pamir, "Değişik paritelerde farklı kaldıraç uygulanıyor olabilir. Farklı paritelerde değişik kar-zarar olabilir ve teminatı etkileyebilir  bu konularda yatırımcılara destek veriyoruz. Yatırımcılara da sürekli kaldıracı sonuna kadar kullanmamaları tavsiyesinde bulunuyoruz" dedi.
Pamir tam bu noktada "Arabanın kadranı da 160'ı gösteriyor ama bu her zaman 160 ile gitmenizi gerektirmiyor" örneğini verdi ve şöyle devam etti: "Her zaman temkinli olunmasını söylüyoruz ama esas olan yatırımcı tercihi oluyor." 

İleride özel şube ve road show'da düşünülüyor

İş Yatırım hali hazırda tüm şubeleri üzerinden foreks işlemi yapmak isteyen yatırımcılara hizmet veriyor. İleride bu işlemler için özel bir şubenin de açılabileceğini söyleyen Can Pamir, "Foreks işlemlerine ilgi duyan yatırımcılar için ayrı bir birim oluşturduk. İleride o birim belli bir büyüklüğe ulaşınca ayrı bir şube düşünülebilir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir