Foreks yatırımcısı artık Facebook, Apple hissesi alabilecek
Dünya paritelerinde kaldıraçlı işlem yapma imkanı sunan foreks piyasası, 200 milyar liraya dayanan işlem hacmi ile İMKB'yi sollamış durumda.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
İSTANBUL - Türk foreks piyasası her geçen gün büyüyor. Aylık bazda 200 milyar dolara dayanan foreks piyasasında şuanda 20 şirket faaliyet gösteriyor. Yatırımcılara paritelerde işlem yapma imkanı sunan foreks piyasasında ürün çeşitliliğinin de artması bekleniyor. Bu çerçevede yurtdışı türev piyasalarda işlem yapma imkanı sunan fark kontratları (CFD-Contract For Difference) Foreks yatırımcısına yeni imkanlar sunuyor. Bu lisansı alan foreks şirketleri, yatırımcısı adına dünyanın önemli borsalarında işlem gören Google, Facebook, Apple, McDonalds, Microsoft gibi hisse senetlerine yatırım yapabilecek. Artı Menkul Değerler'i satın alarak nisan ayında faaliyete başlayan GCM Foreks'in Genel Müdürü Alper Nergiz, ilk kez Londra'da tanıtılan ve tüm dünyada geniş kullanım alanına kavuşan fark kontratlarının ülkemizde de yeni yeni kullanılmaya başlanan bir finansal araç haline geldiğini belirterek "Türk Foreks piyasasında bu lisansı alan çok az kurum var. Bunlardan biri de GCM Foreks. Yurtdışı türev lisansı olan foreks şirketleri, döviz, mal, kıymetli madenler dışında yatırımcılarına CFD kontratları sayesinde çok sayıda ürünü sunma imkanı bulacak. Parite, mal ve kıymetli madenler dışında CFD ( contract for difference) olarak adlandırılan fark kontratları devreye girdiğinde bizim ürün sayımız 150'ye yakın olacak. GCM müşterisi dünyada istediği ürüne bir tıkla ulaşabilecek" dedi.
Foreks şimdiden İMKB'nin 4 katı büyüklüğünde
2011 yılı Nisan ayında Artı Menkul Değerler'i satın alarak 2012 nisan ayında faaliyete başlayan GCM Foreks, Eylül ayı sonu itibarıyla aylık bazda 14 milyar liralık işlem hacmine ulaştı. Şu an için sadece Foreks işlemi yapan şirketin personel sayısı 5 ayda 70 kişiye ulaşmış durumda. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İsviçreli Werner Josef Allemann. Şirketin Genel Müdürü ise 20 yıldır sermaye piyasalarına hizmet veren Alper Nergiz. Dünyada trilyonlarca dolarlık işlemin döndüğü foreks piyasasında şuanda faaliyet gösteren şirket sayısının 20'ye çıktığını, işlem hacminin ise haziran ayında 196 milyar lira ile zirve yaptığını ifade eden Nergiz, TSPAKB'nin açıkladığı verilere göre, mayıs ayında 126 milyar lira, temmuz ayında 117 milyar lira olan foreks piyasası işlem hacminin 120 ila 200 milyar lira arasında oluşacağını tahmin etti.
"İMKB'nin aylık işlem hacminin 40-45 milyar lira arasında olduğu düşünülürse şimdiden foreks piyasası İMKB'nin 4 katı büyüklüğünde" diyen Nergiz, burada işlem yaparken en önemli unsurun teknoloji olduğunu, dünya piyasalarında işlem yapıldığı için kesintisiz hizmet verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Müşteri bazında takas uygulaması çok önemli
Sermaye Piyasası Kurulu'nun piyasada kaldıraç oranını herkesin kabul gördüğü 1'e 100 olarak belirdiğini ifade eden Nergiz, dünyada 1e 400'e varan farklı kaldıraç oranlarının kullanıldığından söz ederek "SPK hem Türkiye'deki yatırımcı yurtdışına çıkmasın diye hem de çok aşırı risk almasın diye ülkemiz için en uygun oranı belirlemiştir." diye konuştu.
SPK'nın düzenlemesi sonrasında yabancı bir çok foreks şirketinin Türkiye'de yer almak için sıraya girdiğini kaydeden Nergiz, yabancıların ilgisiyle ilgili olarak şunları söyledi: "Hacmin büyük olması, Türkiye'de nüfusun kalabalık olması, potansiyelin yüksek olması ve SPK'nın düzenlemeleri bu ilgiyi artırmaktadır. Ayrıca teminatların takasta saklanması da yabancılar için çok önemli oldu. Hisse senedinde müşteri bazında saklama olduğu gibi SPK foreks piyasasında bu uygulamayı başlattı. Bildiğim kadarıyla bunun yurtdışında bir benzeri yok. Dışarıda toplu takas uygulaması yapılıyor ama müşteri bazında yok. Önceden parasını yurtdışına gönderen yabancı yatırımcının parası artık Türkiye'de kalmaya başladı. Bu da bir avantaj."
Hacim 250 milyar liraya çıkacak
Foreksteki işlem hacmi büyüklüğünü "Türkiye'de varolan hacmin SPK düzenlemesi sonrasında lisans almış aracı kurumlara kayması sonucudur" diye değerlendiren Nergiz, hatta daha yüksek işlem hacimlerinin olduğunu, vergisel anlamda avantajlar nedeniyle hacmin bir kısmının hala yurtdışında olduğunu ifade etti. Nergiz, "Zamanla onlar da yurtiçine gelebilir. Yatırımcı parasının güvenli olduğunu düşünüyor. Bu yıl 200 milyar lira işlem hacmini zorlarız, önümüzdeki yıl ise aylık 250 - 300 milyar liraya çıkarız. Çünkü piyasaya bir çok yabancı kurum girmek için sırada. Başlamayı bekleyen bir çok kurum da olduğu için hacim artacaktır. Piyasada 10 bin civarında müşteri olduğu söyleniyor. Şu anda kuruldan yetki belgesi almış 20 aracı kurum var, yıl sonuna kadar 25 civarında aracı kurum olacaktır."
Orta vadede hisse işlemi de yapabiliriz
GCM Foreks olarak İMKB ve VOB üyesi olduklarını, yönetimin alacağı bir karar sonrasında orta vadede hisse senedi işlemi de yapmaya başlayabileceklerini ifade eden Nergiz, "Fakat bu kısa vadeli bir düşünce değil. Biz foreksi uzmanlaşan kurumların yapması taraftarıyız. Çünkü bu işin kendine göre kurulları var. Dünya çapında yapılan işler olduğu için oradan gelen gelenekleri var. Bu piyasanın önü açık" dedi.
Nergiz, "Dünyada bir ilk olarak VOB'un foreks işlemlerine başlayacağı söyleniyor. Sadece hisse senedi işlemi yapan aracıların işine yarayacaktır bu" diye konuştu.
İzmir, Ankara ve Antalya'da şube açacak
Personel sayılarını hızla arttırmayı planladıklarını belirten Nergiz, türev piyasalar lisanslı personel bulmakta zorluk çektiklerini kaydetti. İrtibat büroları ve şubeler açacaklarını dile getiren Nergiz, "Anadolu'da da büyümeyi planlıyoruz. Orta ve uzun vadede İzmir, Ankara ve Antalya gibi bölgelerde şube açabiliriz." diye konuştu.
Fark kontratı nedir?
CFD kontratları belirli tarihleri olan, yani başlangıç ve bitiş tarihi belli olan sözleşmelerdir. Sözleşme tarihi sonunda sözleşmeye konu olan ilgili ürünün fiyatı ile başlangıç fiyatı arasındaki fark karşılıklı hesaplaşılır. Herhangi bir anda dilediğiniz CFD ürününe yatırım yapabilir ve dilediğiniz zaman ayrılabilirsiniz. İşlem yapmak pratikte herhangi bir Forex işlemi yapmaktan farksızdır.
Foreks piyasası, CFD grubu ürünlere daha düşük teminatla daha kısa sürede erişim imkanı sağlaması açısından önem arz etmektedir. Zira çoğu kez sahip oldukları sermaye ile bu kontratlara ulaşmakta ve yatırımlarını çeşitlendirmekte zorlanan bireyler Foreks'in sunduğu kaldıraç imkanı ve popülerlik sayesinde daha az teminatla ve kolayca işlem yapabilir hale gelmekteler. Dünyanın önde gelen borsalarında işlem gören Google, Facebook, Apple, McDonalds, Microsoft, Bank Of America gibi bir çok uluslar arası şirketin hisse senetleri de bu şekilde alınıp satılabilir.
Yatırımcı teminatın yüzde 10'u ile işlem yapmalı
FX işlemlerinin riskli olduğu kadar kazançlı bir yatırım olduğunu dile getiren Alper Nergiz, bu piyasada dünyayı takip ederek iyi tahminler yapılması gerektiğini ifade etti. "Doğru tahmin ve iyi bir piyasa analizi ile kazanabilirsiniz" diyen Nergiz, yatırımcılara teminatlarının yüzde 10'u ile işlem yapmalarını tavsiye etti. Foreks piyasasının dünya üzerindeki birçok gelişmeden etkilendiği düşünüldüğünde kurların yatırımcı beklentisinin aksi yönde değişebileceği de unutulmamalıdır. Bu piyasada genel olarak küçük yatırımcıların ağırlıklı olduğunu, 1.000 dolar ila 100 bin dolar arasında portföyü olan müşteri profilinin ağırlıkta olduğunu ifade eden Nergiz, "Bu piyasada ilk defa işlem yapacak olanların öncelikle deneme (demo) hesabında Foreks yatırımını tecrübe etmelerinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Halihazırda müşterilerimizin büyük bir kısmı demo hesabı ile geliyorlar" şeklinde konuştu.