Gebelikte düşüş 'resesyon’ habercisi!

Araştırmalar ABD'de 1990 başlarında, 2000'lerin başında ve 2000'lerin sonlarında yaşanan tüm resesyon süreçlerinden altı ay önce hamile sayısının düştüğünü gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Yatırımcı ekonominin geleceğinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hamlelerine bağlı olduğunu düşünüyor. Fed’in beklenenden daha güçlü ekonomik verilere ve daha fazla mali harcamaya vereceği tepkilerin bir ekonomik durgunluğa yani resesyona neden olabileceği belirtiliyor. Ancak iş dünyası ekonomiyi neyin beklediğini kestirmekte zorlanıyor. Yapılan son araştırmalar ise "bir resesyonun yaklaşıp yaklaşmadığını anlamak istiyorsanız etrafanızda kaç tane hamile kadın olduğuna bakın" diyor. Çünkü doğum oranlarındaki azalmanın resesyonun habercisi olduğu iddia ediliyor.

ABD'de Ulusal Ekonomi Araştırmaları Bürosu (NBER) tarafından sonuçları yayınlanan bir araştırma ülkede yaşanan son üç resesyon öncesinde gebeliklerin azalmaya başladığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre ekonomi daralmaya başlamadan altı ay öncesinde gebeliklerin sayısında düşüş görülmeye başlanmış. 2006 ve 2007 yılının ilk yarısı arasında ABD'de hamile kadın sayısı artarken, 2007'nin üçüncü çeyreğinde borsalar hala tüm zamanların en yüksek seviyelerinde gezmesine karşın hamileliklerin yıllık bazda azaldığı görüldü. Gebeliklerin azalmasından altı ay sonra ekonomik faaliyetlerde benzer bir şekilde düşüş yaşandı.

Araştırma, 1990 başlarında, 2000'lerin başında ve 2000'lerin sonlarında yaşanan tüm resesyon süreçlerinde aynı eğilimin yaşandığını ortaya koyuyor. Araştırmaya ilişkin raporu kaleme alanlardan Notre Dame Üniversitesi Profesörü Daniel Hungerman, hamileliklerdeki düşüşün resesyonun kanıtı olduğunu, doğum istatistiklerinin yaklaşan resesyonların habercisi olduğunu söylüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir