Gelişmekte olan kurlar baskı altında

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, yatırımcıların daha sıkı küresel para koşullarına en hassas olduğunu düşündükleri varlıkları geniş bantta satmasının etkisiyle sert değer yitirirken, rand bir noktada yüzde 1 den daha fazla düşüş kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, bilançosunu daraltmaya başlaması ve faizleri artırmaya devam etmesi öngörülen ABD Merkez Bankası (Fed) nedeniyle gelecek aylarda sıkışmaya maruz kalabilir. Fed'e ek olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) da ekonomiye desteğini azaltma sinyali veriyor. Bu durum ABD Hazine ve Alman devlet tahvil getirilerinin sırasıyla iki ayın ve altı ayın en yüksek seviyesine ulaşmasına yol açtı.

Gelişmekte olan ülke borsaları, Asya başta olmak üzere daha yüksek büyüme ve kâr artışı beklentileri sayesinde diğer piyasalara kıyasla görece dirençli seyrederken, piyasadaki satış en yoğun gelişmek olan ülke kurları üzerinde baskı yaratıyor.

Yatırımcılar, cari açıkları ve yoğun iç politik gündemleri nedeniyle en hassas para birimleri arasında TL ve Güney Afrika randını görüyorlar.

Randın değeri iki ayın en düşük seviyesini görürken, TL de yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti. Dolar/TL kuru iki buçuk ayın en düşük seviyesine yakın işlem görüyor.

Ruble petrol fiyatındaki hafif yükselişten destek bulamayarak yüzde 1 değer yitirdi ve altı ayın yeni dip seviyesini gördü.

Dolar 3.64'ü geçtiDolar 3.64'ü geçti