Gelişmekte olan piyasalar Fed öncesi yükselişte

Gelişmekte olan piyasalar, Fed toplantısı öncesinde doların değerindeki ve ABD tahvil getirilerindeki hafif artış nedeniyle güne düşüş eğilimiyle başlamasına karşılık artıda seyrediyor. Dolar/TL ise sabah başladığı 3,57 seviyesinden 3,55 seviyelerine inmiş durumda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan piyasalar artıda seyrediyor. Yatırımcılar ABD Merkez Bankasının (Fed) bugün sona erecek toplantısından sonra yapılacak yazılı açıklamayı bekliyorlar. Açıklamada Fed'in bilançosunu ne zaman küçültmeye başlayacağı ve faizleri ne zaman artıracağına yönelik ipuçları izlenecek.

Fed'in faizlerde değişiklik yapmaması beklenirken, gelişmekte olan piyasalarda tedirginlik yaratmadığı görülüyor.

TL ve Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazandı.

Gelişmekte olan ülke borsalarını izleyen MSCI endeksi ise 27 ayın en yüksek seviyesine yakın yatay seyrediyor.

Ruble yükselen petrol fiyatlarının desteğiyle yüzde 0.2 yükseldi.

Polanya'nın zlotisi ise euro karşısında üç ayın en düşük seviyesini gördükten sonra hafif de olsa değer kazanırken, Polonya borsası yüzde 0.6 yükseldi.

Polonya'da iç siyasi risk, hükümete yargıdaki hakimleri görevden alma yetkisi veren yasanın ardından yükseldi. Ancak Fed kararı öncesi yatırımcıların gelişmekte olan ülke varlıklarına gösterdiği iştah bu risklere ağır basıyor.

Varşova'nın yargı üzerindeki nüfuzunu artıran düzenlemeler AB tarafından yargı bağımsızlığını tehdit ettiğini gerekçesiyle eleştiriliyor. Avrupa Komisyonu, yasanın AB düzenlemelerin uymadığı gerekçesiyle Polonya'nın AB içindeki oy haklarını askıya alan Madde 7 uygulamasını başlatabilir.

Ancak uzmanlar, son günlerde yerel piyasada satış baskısı yaratan bu olasılığa rağmen yatırımcıların güçlü ekonomik göstergeler nedeniyle Polonya varlıklarını cazip gördüğünü düşünüyorlar.

Dolar/TL ise saat 15.33'te 3,5547 civarında bulunuyor. Parite sabah saatlerinde 3,57 seviyesinden işlem görüyordu.